Zaključek akcije LEDENI IZZIV
vodoravna delilna črta


GMOTA LEDU SE NI POPOLNOMA STOPILA
 
 
Mestna občina Maribor (MOM), Energetska agencija za Podravje (Energap) in podjetje Lumar IG, smo v torek 19. junija 2012, zaključili akcijo LEDENI IZZIV, katere glavni namen je bil prebivalcem in obiskovalcem mesta Maribor predstaviti pomen energetske učinkovitosti v praksi.
 
V okviru akcije LEDENI IZZIV smo skupaj s podjetjem Lumar IG na Trgu svobode v ponedeljek, 21. maja, postavili energetsko učinkovito hiško, ki je bila grajena po sistemu montažne gradnje s konstrukcijskim sistemom Lumar PASIV, ki so ga v podjetju razvili za gradnjo pasivnih hiš. V njej je bil en mesec shranjen 1m³ ledu, ki ga je pred taljenjem ščitila toplotna izolacija v ovoju hiše.
 
Po enem mesecu smo hiško, v torek, 19. junija, odprli in izmerili koliko ledu se je v tem času stopilo. Ob tem je ves čas potekala tudi nagradna igra, v kateri so lahko ljudje ugibali, koliko vode bo ob koncu akcije izteklo iz hiške. Ob odprtju hiške je bilo ledu še približno 30 odstotkov.
 
Iz ledene gmote je na koncu izteklo 759,7 litrov vode. Visok rezultat je posledica že ob začetku akcije nedokončno zamrznjenega ledu, kar smo ugotovili ob odprtju hiške. Po našem mnenju in mnenju prisotnih strokovnjakov bi, glede na temperaturo v hiški, ki se je gibala med 3,5 in 4,5 stopinj, ob ustrezno zamrznjenem ledu, moralo v hiški ostati vsaj 60 odstotkov ledu.
 
V nagradni igri, v kateri so sodelujoči ugibali koliko litrov vode bo izteklo od začetka pa do konca akcije LEDENI IZZIV, je sodelovalo 362 posameznikov. Točnega rezultata ni uspel napovedati nihče, 1. nagrado v vrednosti  500 EUR, pa si je, z napovedjo 756,80 litrov, prislužil Aleks Marinič.
 
Celotna akcija je potekala v okviru evropskega projekta LEAP – Vodenje načrtovanja in izvajanja aktivnosti na področju trajnostne energije, v katerem sodelujejo projektni partnerji iz 7 evropskih držav: Slovenije, Nemčije, Hrvaške, Velike Britanije, Bolgarije, Irske in Litve.
 
Več fotografij z zaključka akcije si lahko ogledate v fotogaleriji.
 


vodoravna delilna črta