Predstavitev projekta "LEDENI IZZIV"
vodoravna delilna črta

 

 
Energija je osnovni del našega življenja. Prav zaradi njene pomembnosti, visoke cene in vplivov na okolje, moramo z njo skrbno ravnati. Tega se zavedamo tudi v Mariboru, zato smo se konec leta 2011 pridružil 3500 evropskim mestom, ki bodo sledila Konvenciji županov in težila k varčevanju z energijo in zmanjšanju izpustov ogljikovega dioksida za najmanj 20 odstotkov do leta 2020.
 
Leto 2012 označujemo kot leto trajnostne energije. V tednu med 18. in 22. junijem se bodo v okviru Evropskega tedna trajnostne energije po vsej Evropi odvijale številne aktivnosti. K tem aktivnostim se je pridružila tudi Energetska agencija za Podravje (Energap) skupaj z Mestno občino Maribor (MOM) ter podjetjem Lumar IG d.o.o. in je v okviru evropskega projekta LEAP v Mariboru pripravila poseben dogodek » LEDENI IZZIV«.
 
Glavni namen dogodka in projekta »LEDENI IZZIV« je prebivalcem in obiskovalcem mesta Maribor predstaviti pomen energetske učinkovitosti v praksi - učinek dobro izolirane hiše na prav poseben način.
 
V ponedeljek, 21. maja 2012, je podjetje Lumar IG d.o.o., v sodelovanju z MOM in Energap, na Trgu svobode postavilo maketo »izolirane hiše« (leseno kocko), s karakteristikami najboljše izolirane hiše, njeno prostornino pa zapolnilo z gmoto ledu v obsegu 1m3. Hiška je grajena po sistemu montažne gradnje s konstrukcijskim sistemom LUMAR PASIV.
 
Maketa bo na Trgu svobode postavljena en mesec, od 21. maja do 19. junija 2012. V tem času se bodo s pomočjo medijskega partnerja nenehno izvajale promocijske aktivnosti, med njimi tudi  nagradna igra za občane, ki bodo izzvani, da poskušajo s svojimi predlogi, preko spletnih strani Energap www.energap.si in podjetja Lumar IG d.o.o. www.lumar.si, na glasovnicah ugotoviti količino vode, ki bo po preteku enega meseca, ob odprtju makete »izolirane hiše«, iztekla iz te hiše.
 
Ob koncu dogodka, v torek, 19. junija 2012, bo na Trgu svobode potekala zaključna prireditev, na kateri bomo izmerili količino vode, ki bo iztekla iz hiše in izmed vseh pravilno izpolnjenih glasovnic izžrebali tudi glavno nagrado in nekaj praktičnih nagrad.
 
Energap razvija ideje, pripravlja in izvaja projekte ter poglablja znanja za učinkovito rabo energije. S pomočjo različnih aktivnosti, med katerimi je tudi projekt LEDENI IZZIV, praktičnega prikaza pomena toplotne izolacije v stavbah, si prizadeva, da bi se občani čim bolj aktivno vključevali v projekte na področju energetske učinkovitosti in varovanja okolja.
 
Fotografije s predstavitve si lahko ogledate v fotogaleriji.
 


vodoravna delilna črta