Srečanje Nobelovih nagrajencev za mir v Mariboru
vodoravna delilna črta

 

 

                     

 

 

 

Nobelovi nagrajenci za mir so se v okviru dogodka »Maribor za mir – Nobelovi nagrajenci za mir v Mariboru« srečali na skupni novinarski konferenci in panelni diskusiji z naslovom »Zakaj dialog in solidarnost v globalni krizi?« Udeleženci Njegova svetost Dalajlama, dr. Rigoberta Menchú Tum, prof. Muhammad Yunus in prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj so izpostavili pomen solidarnosti, sočutja in osebne odgovornosti, tako vsakega posameznika kot celotne družbe za uspešno reševanje izzivov, s katerimi se dandanes soočamo v svetu. Po njihovem mnenju je potreben drugačen pogled, drugačen pristop ter predvsem aktivno iskanje pravih rešitev. Zdaj je čas za sočutje, prijaznost, optimizem in kakovostno izobraževanje, pa tudi za zavedanje, da smo ljudje socialna bitja, ki živimo v skupnosti in smo odvisni drug od drugega. Zato je nujno, da rešujemo težave z dialogom. Govorci so zaključili, da prihodnost sloni na mladih, ki naj ne ponavljajo in ne posnemajo starih vzorcev. Prevzamejo naj odgovornost in prazen prostor, ki prihaja, zapolnijo s svojo vizijo, dolgoročnim, altruističnim ter holističnim razmišljanjem. Le to lahko prinese rešitve, ki bodo pomenile zmago za vse udeležene strani. Panelno diskusijo je vodil dr. Rudi Rizman.

 

Po panelni diskusiji v Slovenskem narodnem gledališču Maribor so se Nobelovi nagrajenci za mir udeležili slavnostnega odkritja slike v Miklošičevi ulici, ki so jo mesec dni ustvarjali priznani irski umetniki »The Bogside Artists«.

 

V popoldanskih urah bodo sledila javna predavanja Nobelovih nagrajencev za mir. Kot prvi bo ob 16.30 uri zbrane na javnem predavanju v okviru konference »Out of the Box« nagovoril prof. Muhammad Yunus, ki bo spregovoril o socialnem podjetništvu kot poti pri reševanju perečih težav družbe. Dr. Rigoberta Menchú Tum bo ob 17.30 uri v Kinu Udarnik izvedla javno predavanje z naslovom »Ženske za mir: Majevska ženska v Gvatemali«, prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj pa bo ob 18.30 uri, prav tako v Kinu Udarnik, izvedla predavanje z naslovom »Vse naše prihodnosti«. Vsa predavanja so brezplačna.

 

 

Več informacij o programu in dogodkih v okviru srečanja »Maribor za mir – Nobelovi nagrajenci za mir v Mariboru«, je mogoče najti na uradni spletni strani dogodka www.mariborforpeace.si in Facebook strani www.facebook.com/MariborForPeace2012.

 

 

 

Več fotografij si lahko ogledate v fotogaleriji

 

 

Dobrodošli v Mariboru, Evropski prestolnici kulture!

 

 

Mestna občina Maribor in Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                    

 

 

 


vodoravna delilna črta