Z odprtjem razstave "Koščki za mir" odprli dogodek "Maribor za mir - Nobelovi nagrajenci za mir v Mariboru"
vodoravna delilna črta

 

                   

 

 

 

 

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor je z odprtjem potujoče razstave otroških umetnin »Koščki za mir« potekalo odprtje dogodka »Maribor za mir – Nobelovi nagrajenci za mir v Mariboru«. Na slavnostnem odprtju so bili prisotni podžupan Mestne občine Maribor mag. Tomaž Kancler, veleposlanik Združenih držav Amerike v Sloveniji nj. ekscelenca Joseph Mussomeli, Aleksander Begant iz Šole za mir in umetniška direktorica CITYarts Inc iz New Yorka Tsipi Ben-Haim. »Veseli nas, da se je potujoča razstava »Koščki za mir« ustavila v Mariboru in, da prav z njo odpiramo za naše mesto pomemben dogodek »Maribor za mir – Nobelovi nagrajenci za mir v Mariboru«. Gostili bomo zelo pomembne goste, zato je prav, da v naslednjih dveh dneh uživamo v tej razstavi in dogodkih, ki nas čakajo,« je ob odprtju povedal podžupan Mestne občine Maribor mag. Tomaž Kancler. Nad razstavo del otrok iz celega sveta je bil navdušen tudi ameriški veleposlanik Joseph Mussomelli, ki je ob odprtju povedal: »Vesel in počaščen sem, da sem danes lahko z vami. Pred nami je zgodba miru, ki so jo v slike prenesli otroci širom sveta. Kot vidimo je mir tisti, ki je močan in se vedno prebije v ospredje. In to nam lahko daje upanje.«   

 

Projekt, ki uživa mednarodni sloves predvsem zaradi svoje preprostosti, inovativnosti in kvalitete, je nastal v ZDA po tragičnem 11. septembru, njegov cilj pa je, da skozi umetniško ustvarjanje poveže mlade vsega sveta ter s tem promovira človeške vrednote in mir v svetu. Otroci vsega sveta, tudi slovenski, so bili v okviru projekta nagovorjeni, da skozi umetniško ustvarjanje odgovorijo na vprašanje »Kako si predstavljam mir?«. Njihovi izdelki so postali del 300-tih »koščkov« velike sestavljanke - izbranih umetniških del otrok iz 65-tih držav sveta, ki sestavljajo potujočo razstavo. Razstava bo v Slovenskem narodnem gledališču na ogled do četrtka, 17. maja. »Otroci so se po 11. septembru spraševali, zakaj se nam je to zgodilo in to je razlog, da je ta razstava nastala. Te slike predstavljajo realnost, niso le umetniška dela, saj govorijo o pogledu na dogajanje skozi oči otrok,« je dejala Tsipi Ben-Haim, umetniška direktorica CITYarts Inc iz New Yorka.

 

Več informacij o programu in dogodkih v okviru srečanja »Maribor za mir – Nobelovi nagrajenci za mir v Mariboru«, je mogoče najti na uradni spletni strani dogodka www.mariborforpeace.si in Facebook strani www.facebook.com/MariborForPeace2012.

 

Več fotografij si lahko ogledate v fotogaleriji.

 

 

 

                                     

 

 

 


vodoravna delilna črta