Primeri dobrih praks v mestu Maribor in obisk projektnih partnerjev projekta "RETS"
vodoravna delilna črta

 

 

 

 

 

Mestna občina Maribor v sodelovanju z Energetsko agencijo za Podravje že tretje leto sodeluje v mednarodnem projektu RETS »Prenos sistemov obnovljivih virov energije«. Projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije v okviru programa Interreg IVC. Usmerjen je v reševanje izzivov na področju obnovljivih virov energije (OVE) na ravni lokalnih in regionalnih oblasti. Glavni cilj projekta je namenjen poglabljanju znanja in izboljšanju sposobnosti lokalnih in regionalnih politik (nosilcev odločanja, javnih uslužbencev ...) na področju OVE z namenom pospešiti oziroma olajšati razvoj in implementacijo OVE skladno s strateškimi energetskimi smernicami. V projekt je vključenih 12 partnerjev iz devetih članic EU (Portugalske, Nemčije, Madžarske, Italije, Nizozemske, Romunije, Velike Britanije, Francije in Nemčije). Poleg lokalnih oblasti v projektu sodelujejo tudi univerze in energetske agencije.

 

V sredo, 9. maja 2012 je Mestna občina Maribor gostila projektne partnerje projekta RETS. Po prihodu v mesto so si gostje ogledali hitro polnilne postaje za električna vozila in električna vozila v lasti Elektra Maribor, kot primer dobre prakse. Po ogledu je sledil sprejem gostov na Mestni občini Maribor v Dvorani generala Rudolfa Maistra je goste pozdravil podžupan Mestne občine Maribor, mag. Tomaž Kancler, za njim pa še direktorica Energetske agencije za Podravje Vlasta Krmelj. Po uvodnem sprejemu je sledilo kratko predavanje o izvedenih primerih dobrih praks, ki jih lahko mesto Maribor ponudi kot vzorec v projektu RETS. Vsebina predavanja je bila predstavitev energetske izkaznice – kako smo jo pripravili, kako vodimo rabo energijo in katere ukrepe izvajamo zato, da bi znižali rabo energije, zmanjšali stroške in zmanjšali emisije ogljikovega dioksida. Goste smo seznanili tudi s pozitivnimi rezultati po zamenjavi stare kotlovnice z novo, ki uporablja lesno biomaso, v vrtcu Tezno, enota Mehurčki. Predstavljena je bila tudi obnova kotlovnic v osnovni šoli Toneta Čufarja, na Andragoškem zavodu in v vrtcu Jožice Flander, enota Vančka Šarha celoten sistem energetskega upravljanja, ki ga imamo uvedenega v mestu Maribor.

 

Po zaključku predavanja so si gostje ogledali še mesto Maribor, Evropsko prestolnico kulture 2012, in njegove znamenitosti.

 

 

Fotografije si lahko ogledate v fotogaleriji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


vodoravna delilna črta