Otvoritev »Županovega odra prijateljstva« in predstavitev mesta Novalja
vodoravna delilna črta

 

Včeraj je z nastopom gradskega zbora iz Novalje ter s člani folklorne skupine Naški zaživel Županov oder prijateljstva na Lentu pri Hiši Stare trte.

Maribor je pobrateno mesto ali mesto v partnerstvu s številnimi različnimi mesti iz prostora nekdanje skupne države Jugoslavije in iz drugih delov Evrope. Gre za sodelovanje in aktivno in vsebinsko vključitev župana in županstva v projekt EPK, hkrati gre za predstavitev kultur narodov iz prijateljskih mest oz. držav in na koncu gre še za prireditveno oživljanje starega Lenta preko večine leta. V letu, ko je Maribor Evropska prestolnica kulture, bodo skoraj vsa pobratena in prijateljska mesta zagotovila glasbeni program na odru pod Sončno uro, postavljenem v neposredni bližini najpomembnejše mariborske naravne znamenitosti, več kot štiristoletne Stare vinske trte na Lentu. Velika večina mest, ki jih je osebno  izbral in k projektu povabil župan Kangler, se je namreč z velikim navdušenjem odzvala temu vabilu. Županov oder prijateljstva je sicer eden od sedmih odrov EPK, ki bodo na različnih lokacijah po centru mesta zaživeli v maju.

Prav zaradi  želje po nadaljnjem  utrjevanju, negovanju in  razvijanju medsebojnih stikov med ljudmi, se je porodila ideja za projekt Županov oder prijateljstva. Njegova zasnova temelji na gostovanju in  predstavljanju glasbenih skupin pobratenih mest Maribora ter promociji bogastva evropskih kultur. Vsebinska oživitev starega dela mesta ob Dravi in od pomladi do jeseni z prireditvami obogatena ponudba želi tako dodatno pritegniti ljudi v ta del mesta in razširiti priljubljeno mestno obrečno sprehajališče tudi v živahno in sproščeno večmesečno kulturno in družabno prizorišče.

Z izjemo rock, zabavne, narodno zabavne in klasične glasbe, bomo lahko slišali vse od  lahkotnejšega jazza, swinga in etna do kantavtorske, zborovske, tradicionalne, šansonske, folk in druge vokalne ter instrumentalne glasbe, nekajkrat pa nas bodo razveseljevali tudi plesalci nacionalnih ljudskih plesov.

Koncerti bodo vsako nedeljo ob 17. uri,od konca aprila in do konca septembra 2012.

Skladno z splošno programsko zasnovo projekta EPK bo spremljanje triindvajsetih nedeljskih glasbenih popoldnevov na imenitnem »lentovskem« prizorišču za obiskovalce koncertov brezplačno.

 

Program koncertov si je možno ogledati v prilogi.

 

 

 


vodoravna delilna črta
Priloge
sponka
vodoravna delilna črta
vodoravna delilna črta
iokna datoteke pdf  Županov oder prijateljstva - PROGRAM
vodoravna delilna črta