MARIBOR ZA MIR - Maribor bodo obiskali Dalajlama in drugi Nobelovi nagrajenci za mir
vodoravna delilna črta


 

 


Mesto Maribor, ki se letos ponaša s prestižnim nazivom Evropska prestolnica kulture, bo med 16. in 17. majem gostil srečanje Nobelovih nagrajencev za mir z naslovom »Maribor za mir – Nobelovi nagrajenci za mir v Mariboru«. Srečanja, katerega pobudnica je Mestna občina Maribor z županom Francem Kanglerjem, se bodo udeležili Njegova svetost XIV. Dalajlama Tenzin Gyatso, duhovni voditelj, prof. Muhammad Yunus, ekonomist iz Bangladeša, pobudnik mikrokreditov ter ustanovitelj banke Grameen, dr. Rigoberta Menchú Tum iz Gvatemale, neutrudna borka za človekove pravice ter prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj, klimatologinja in slovenska ambasadorka boja proti podnebnim spremembam.

»Na Mestni občini Maribor smo zelo ponosni, da bomo med 16. in 17. majem gostili srečanje Nobelovih nagrajencev za mir v Mariboru. Maribor za mir, kot smo poimenovali dogodek, je priložnost, da ljudje spoznajo, da dostop do sveta ni mogoč samo preko interneta, pač pa pomeni seštevek vseh petih čutov in razmišljanja. Verjamem, da bodo vsi udeleženci podali svoj pogled na trenutno dogajanje in nam skozi svoje oči predstavili nekatere rešitve za nastale izzive,« je povedal podžupan Mestne občine Maribor mag. Tomaž Kancler.
 
Pomen in vrednost dialoga sta se v sodobnosti pokazala kot nuja na vseh življenjskih ravneh. Ob soočanju z globalno krizo, ki se odraža tako na svetovni kot lokalni ekonomiji, v političnih sferah in tudi v medosebnih odnosih, je dialog v najširšem pomenu besede edina sprejemljiva možnost, ki prinaša dolgoročne pozitivne odgovore in rešitve. Dialog, ki izhaja iz pripravljenosti delovati za skupni cilj in v dobro vseh, je temelj za izgradnjo konstruktivne družbe. O tem bodo govorila tudi predavanja Njegove svetosti Dalajlame »Ohranjaje duševnega miru«, ki bo 16. maja potekalo v Dvorani Tabor in panelna diskusija Nobelovih nagrajencev za mir z naslovom »Zakaj dialog in solidarnost v globalni krizi?«, 17. maja v Slovenskem narodnem gledališču Maribor. »Vstopnice za predavanje Njegove svetosti Dalajlame in panelno diskusijo Nobelovih nagrajencev za mir je mogoče kupiti na prodajnih mestih Eventima in Info točkah EPK, na predavanja dr. Rigoberte Menchú Tum, prof. Muhammada Yunusa in prof.dr. Lučke Kajfež Bogataj ter dogodke, ki bodo potekali v okviru srečanja Nobelovih nagrajencev za mir, pa je vstop prost,« je povedala predsednica organizacijskega odbora Maribor za mir Anja Kolšek. Cene vstopnic za predavanje Dalajlame v Dvorani Tabor bodo 7, 10 in 15 EUR, za srečanje Nobelovih nagrajencev za mir v Slovenskem narodnem gledališču pa bo cena vstopnice 10 EUR. 

V času srečanja Nobelovih nagrajencev za mir v Mariboru bo prihajalo do občasnih zapor prometa, o katerih bodo prebivalci mesta in obiskovalci pravočasno obveščeni. Njegova svetost Dalajlama je varovana oseba, zato vse obiskovalce pozivamo, da v času njegovega obiska upoštevajo navodila policije in drugih varnostnih organizacij.

Več informacij o programu in dogodkih v okviru srečanja »Maribor za mir – Nobelovi nagrajenci za mir v Mariboru«, je mogoče najti na uradni spletni strani dogodka www.mariborforpeace.si.

 

 


vodoravna delilna črta
Priloge
sponka
vodoravna delilna črta
vodoravna delilna črta
iokna datoteke pdf  Obisk Dalajlame in srecanje Nobelovih nagrajencev za mir v Mariboru - Program in biografije
vodoravna delilna črta