Prostovoljska akcija Dan za spremembe v Mestni občini Maribor - 21. april 2012
vodoravna delilna črta

 
Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, v soboto, 21. aprila 2012, organizira veliko prostovoljsko akcijo »Dan za spremembe«, ki v letošnjem letu nosi naslov »Premagujmo osamljenost«. Veliko pokazateljev kaže, da je v bogati, materialistično usmerjeni družbi tudi veliko osamljenih ljudi. Tokratni Dan za spremembe je zato namenjen premagovanju osamljenosti.
Evropska unija je sprejela odločitev, da se leto 2012 obeležuje kot evropsko leto aktivnega staranja in solidarnosti med generacijami, zato bo 21. april tudi most, ki povezuje obe vsebini:  promocijo prostovoljstva s premagovanjem osamljenosti na dan za spremembe in evropskim letom  aktivnega staranja in solidarnosti med generacijami.
Prostovoljski akciji »Dan za spremembe« se je pridružila tudi Mestna uprava Mestne občine Maribor, ki v ta namen organizira aktivnosti druženja s starejšimi občani v domovih za starejše in v zavetišču za živali. K sodelovanju smo povabili  tudi zaposlene Upravne enote Maribor, javnih podjetij in zavodov ter mestne svetnike.
 
Druženje s starejšimi bo potekalo na petih lokacijah - v Domu Danice Vogrinec Maribor, enoti Pobrežje ter enoti Tabor, Domu starejših občanov Tezno, Sončnem domu, družbi za storitve, d.o.o. ter v Domu pod gorco. Prostovoljci se bodo družili s starejšimi na naslednje načine:
-    individualno druženje s stanovalcem,
-    družabne igre, 
-    druženje s stanovalci na oddelku za stanovalce z demenco,
-    spremstvo gibalno oviranega stanovalca,
-    sprehajanje psov v Zavetišču za živali Maribor (prevoz od domov za starejše s turističnim vlakcem).
 
Cilj naše akcije je, da z aktivnim sodelovanjem javnih uslužbencev in mestnih svetnikov v prostovoljnih aktivnostih na lokalni ravni postavimo zgled mladim, ostalemu delu aktivnega prebivalstva ter drugim ustanovam.
 
Mreža »Prostovoljstvo v Mariboru« se letos že tretjič pridružuje vseslovenskemu dogodku »Dan za spremembe«, in sicer pod koordinacijo Mladinskega informacijsko-svetovalnega centra INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže. Mreža »Prostovoljstvo v Mariboru« bo zato v četrtek, 19. aprila 2012, ob 17. uri v dvorani Gustaf (Kulturni center Pekarna, Ob železnici 8, Maribor) organizirala okroglo mizo »Odraščanje v našem mestu«, katere namen je medsebojno spoznavanje generacij in predaja ter izmenjava izkušenj med generacijami ter spodbujanje ustvarjanja močnih solidarnostnih vezi in prepoznavanja dragocenih izkušenj, ki jih imajo starejši. Okroglo mizo bo pospremila tudi zanimiva spremljevalna razstava, ki bo dokumentirala spremembe v mestu tako s pomočjo fotografij, kakor tudi s pomočjo predmetov, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju. V soboto, 21. aprila 2012, pa bodo prostovoljci starejšim občanom pomagali pri spomladanskemu urejanju bivališč, vrtov in okolja. Mladi prostovoljci bodo z majhno pozornostjo popestrili vsakdan nekaterim starejšim prebivalcem in morda navezali tudi globlja znanstva, ki bodo vodila v dolgotrajna druženja in razne oblike prostovoljske pomoči.
 
Več informacij o prostovoljski akciji »Dan za spremembe« na povezavi:
 


vodoravna delilna črta