Vabilo na dogodek "Mesto na dlani"
vodoravna delilna črta

 

 

od 19. do 21. aprila 2012 na Trgu Leona Štuklja v Mariboru.

 

V okviru meseca krajinske arhitekture 2012 se bo v Mariboru odvili dogodek »Mesto na dlani«, ki bo potekal od 19. do 21. aprila 2012, med 10. in 18. uro na Trgu Leona Štuklja v Mariboru. Organizatorji dogodka so Društvo krajinskih arhitektov Slovenije in Pazi!park v sodelovanju z Mestno občino Maribor in arboristko Tanjo Grmovšek.


Večdnevni mobilni dogodek gostuje v dveh slovenskih mestih. Z dogodkom želimo opozoriti širšo javnost na pomen zelenega odprtega prostora v urbanem okolju ter na vlogo, ki jo ima vsak posameznik pri njegovem urejanju in soustvarjanju. Dogodek je zasnovan večplastno, tako vsebinsko, kot tudi prostorsko. Poteka na osrednji točki in spremljajočih zelenih površinah. Na osrednji točki je predstavljen zeleni sistem mesta v makro merilu: postavljen je pohoden ortofoto posnetek mesta z grafično izpostavljenim zelenim sistemom, na voljo so informacije o stanju, pomenu in vlogi zelenega sistema v mestu. Obiskovalec je povabljen k aktivnemu sodelovanju z odgovarjanjem na vprašalnik, v pisni in grafični obliki. Na bližnjih zelenih površinah je izpostavljen mikroelement zelenega sistema – drevo. Posamezno drevo se označi s tablico, ki opisuje stanje drevesa ter razloge, ki so privedli do njega. Ta del dogodka želi opozoriti na stanje mestnega drevja, ravnanje z njim ter na njegovo vrednost. Osrednja lokacija v Mariboru je na Trgu Leona Štuklja.


V sklopu dogodka bo organizirano tudi vodstvo strokovnjakinje za drevesa v urbanem okolju, certificirane arboristke Tanje Grmovšek, ki bo udeležencem predstavila pomen, stanje in vitalnost izbranih dreves v mestnem središču. Vodeni ogledi (predvideno trajanje do 1 ure) bodo potekali v četrtek, 19. aprila 2012 ob 11. uri in ob 16. uri ter v petek, 20. aprila 2012 ob 11. uri in ob 15. uri.

 

 

 

 


vodoravna delilna črta