Podžupan mag. Tomaž Kancler je del dneva službene obveznosti opravljal na invalidskem vozičku
vodoravna delilna črta

 

 

Podžupan Mestne občine Maribor mag. Tomaž Kancler se je pridružil akciji (u)LIČNI mozaiki in v podporo akciji del današnjega dneva službene obveznosti opravljal na invalidskem vozičku. Svoj dan je pričel s pregledom občinske zgradbe, pri čemer sta ga spremljala člana Društva paraplegikov severne Štajerske, Franci Žiberna in mestni svetnik Alfred Lasetzky. Skupaj so ugotovili, da je potrebno vložiti še nekaj truda in dela do končnega rezultata, ko bo invalidom omogočeno neovirano gibanje po stavbi. »Na Mestni občini Maribor smo želeli ugotoviti, na kak način so gibalno ovirane osebe prikrajšane, ko vstopijo v občinsko stavbo. Velik korak smo naredili lani, ko smo zgradili dvigalo z namenom olajšanega dostopa gibalno oviranim osebam v prostore Mestne uprave MOM in Upravne enote Maribor. Kljub temu, da se ponašamo z nazivom »Občina po meri invalidov« pa sami ugotavljamo, da je še nekaj ovir, ki bi jih bilo potrebno preurediti. V sami stavbi so največja pomanjkljivost sanitarije, zato smo v letošnji proračun že vključili prenovo sanitarij v drugem nadstropju po vseh standardih, ki so prilagojeni invalidom. Prav tako v mestu nadaljujemo s številnimi aktivnostmi, vse nove javne ureditve so zasnovane brez arhitektonskih ovir,« je dejal podžupan mag. Tomaž Kancler.

 

 

(u)LIČNI mozaiki so igriva javna intervencija krpanja lukenj na pločnikih in na Glavnem trgu z barvitimi mozaiki iz odpadnih keramičnih ploščic, razbitih skodelic in kamnov. Med 16. in 19. uro bo Kulturno ekološko društvo Smetumet skupaj z dijaki II. gimnazije Maribor, varovanci Doma Antona Skale in Društva Sonček krpalo luknje s keramičnimi mozaiki. Na spodnjem delu Gosposke ulice bodo predstavniki Društva paraplegikov severne Štajerske pozivali mimoidoče, naj zaprti del ulice prečkajo z invalidskim vozičkom ali pa pomagajo gibalno oviranim, ki potrebujejo pomoč pri premagovanju različnih cestnih ovir.

 

 

K akciji so vabljeni tudi ostali, da akcijo podprejo in se pridružijo ob 16. uri na zbirnem mestu pred Vetrinjskim dvorom ali kasneje na Glavnem trgu ter okoliških ulicah. S seboj lahko prinesejo odvečne keramične ploščice, razbite in okrušene skodelice, krožnike in druge kose keramike. Priporočamo, da s seboj prinesejo tudi rokavice ter udobna delovna oblačila.

 


Projekt je del programa MARIBOR 2012 - Evropske prestolnice kulture, sklopa Priložnost za vse - Kultura ni ovira, več v videu.

 

Za več informacij o akciji »(u)LIČNI mozaiki« lahko kontaktirate gospo Darjo Demšar, koordinatorico sklopa Priložnost za vse - Kultura ni ovira;

 

e-pošta: darja.demsar@maribor2012.eu

 

 

Izvedba:

 

KEDSmetumet, www.smetumet.com

 

Društvo paraplegikov S Štajerske, www.drustvo-para-mb.si

 

 

Več fotografij si lahko ogledate v fotogaleriji.


vodoravna delilna črta