Maribor v ožjem izboru za evropsko nagrado za odličnost – Mesto po meri otrok
vodoravna delilna črta

                               

Mestna občina Maribor se je s prijavo pilotskega projekta Doživljajsko igrišče – DOŽI uvrstila med štiri evropska mesta, ki se potegujejo za  letošnjo nagrado za odličnost - Mesto po meri otrok. Letošnja osrednja tema nagrade, ki jo podeljujejo pobudniki akcije – mesto Stuttgart, Svet Evrope, Evropska mreža mest za otroke in podjetje Robert Bosch, je Otrokom prijazno načrtovanje sosesk. Na razpis se je prijavilo 22 evropskih mest iz 10 držav. Poleg Maribora so v ožjem izboru še mesta Reggio Emilia iz Italije ter Hamm in Oldenburg iz Nemčije. Zmagovalec bo razglašen 14. maja 2012 na letni konferenci City for Children v Stuttgartu.

 

 

Doživljajsko igrišče – DOŽI, ki v Mestni četrti Tabor na lokaciji Mali betnavski gozd uspešno deluje od 24. septembra 2010, je prvo tovrstno igrišče v mestu Maribor in državi, njegove izjemnosti pa so skrite v drugačnem pristopu načrtovanja in delovanja. Pri vzpostavitvi in delovanju igrišča sodelujejo krajinski arhitekti, socialni delavci in prostovoljci, poudarek je na medgeneracijskem sodelovanju, upošteva se krajinske in prostorske značilnosti lokacije, uporabljajo se izključno naravni materiali brez kataloških igral. Igrišče sloni na sodelovanju lokalne skupnosti oz. ciljnih uporabnikov pri izvedbi in vzdrževanju igrišča, življenjska doba igrišč pa je vezana na generacijske cikle lokalne skupnosti oz. aktivnosti civilnih združenj, ki sooblikujejo igrišče. V času od začetka delovanja igrišča je iz degradirane površine nastala živa parkovna površina, ki jo je za svojo sprejela večina okoliških stanovalcev in uporabnikov.

 

 

Z uvrstitvijo v ožji izbor je Mestna občina Maribor dokazala posluh za drugačnost in pravilnost pristopa javno – zasebnega partnerstva. Načrtovalska pot Doživljajskega igrišča – DOŽI je rezultat vrednotenja in preverjanja različnih lokacij, pri katerem je  Mestna občina Maribor v okviru projekta City Network Graz – Maribor sodelovala s krajinskimi arhitekti Špelo Recer, Robertom Gostinčarjem, Claire Bigot in Otonom Čopijem. Doživljajsko igrišče – DOŽI je od vzpostavitve naprej v upravljanju društva Center za pomoč mladim, ki s svojo vsebino nadgrajuje izvedbo s strani Mestne občine Maribor.

 

 


vodoravna delilna črta
Priloge
sponka
vodoravna delilna črta
vodoravna delilna črta
ikona ostalih tipov datotek Sporočilo za javnost - Maribor v ožjem izboru za evropsko nagrado za odličnost - Mesto po meri otrok
vodoravna delilna črta