Mestna občina Maribor prejela naziv »Mesto prostovoljcev«
vodoravna delilna črta


V okviru 8. Slovenskega kongresa prostovoljstva je Mestna občina Maribor (MOM) kot tretje slovensko mesto prejela naziv »Mesto prostovoljcev«. Naslov, ki ga podeljuje Slovenska filantropija, je prevzel podžupan Janez Ujčič in ob tem dejal: »Maribor je zelo aktiven na področju prostovoljstva, saj s številnimi projekti ter aktivnostmi spodbujamo prostovoljstvo med našimi občani. V okviru čezmejnega evropskega projekta City Volunteers se je občina tudi sistematično lotila promocije, izvajanja  in razvoja prostovoljskega dela.«

 

Prostovoljstvo ima velik pomen za širšo lokalno skupnost, saj izboljšuje kakovost življenja v družbi ter brani interese posameznikov in skupin, ki so ogroženi, prikrajšani, potisnjeni ob rob ali izključeni. MOM je prepoznala pomembnost razvoja in promocije prostovoljstva za celovit razvoj občine na eni strani preko različnih ukrepov, ki pripomorejo h kvalitetnejšemu in lažjemu delu prostovoljskih organizacij v lokalnem okolju, na drugi strani pa vzpodbuja prostovoljstvo med zaposlenimi na občini. MOM se je v letošnjem letu pridružila veliki prostovoljski akciji Slovenske filantropije »Dan za spremembe« in organizirala mnoge aktivnosti – barvanje otroških igral, druženje s starejšimi občani v domovih za starejše, barvanje grafitov in sprehajanje živali iz zavetišča. Občina je sodelovala tudi pri nacionalnem projektu Mladi in občinski uslužbenci skupaj na delu, v okviru katerega so zaposleni na MOM aktivno sodelovali pri izvedbi Festivala prostovoljstva.

 

Na kongresu so včeraj prvič podelili tudi državne nagrade in priznanja na področju prostovoljstva. Najvišjo državno nagrado je prejel zdravnik Aleksander Doplihar, vodja ambulante s posvetovalnico za osebe brez zdravstvenega zavarovanja Pro Bono.

 

 

Več fotografij si lahko ogledate v fotogaleriji.

 

 


vodoravna delilna črta