Mednarodni projekt »Vetrnice za mir«
vodoravna delilna črta


V Mestnem parku pri Rožnem griču je potekala prireditev v okviru mednarodnega projekta »Vetrnice za mir«. Gre za umetniški projekt, s katerim sta leta 2005 pričela učitelja likovnega pouka na Floridi. V prvem letu so predstavljali vetrnice na več kot 1325 lokacijah, po vsem svetu se je vrtelo okrog pol milijona vetrnic. V letu 2010, se je to število povečalo na več kot 3,5 milijona vetrnic na 3500 lokacijah v Združenih državah Amerike, v Aziji, Evropi, Avstraliji, Kanadi, na Bližnjem vzhodu, v Afriki in Južni Ameriki.

 

Letos smo se v Mestni občini Maribor kot prva občina v Sloveniji odločili, da pristopimo k projektu. Z lanskoletnim obiskom dalajlame smo želeli predvsem prebuditi mlade v zavedanju, da je nujno potrebno vzgajati v sebi človeške vrednote. Ker želimo s tovrstnim osveščanjem nadaljevati, smo se odločili, da se pridružimo projektu. Mir ne pomeni zgolj stanja brez vojne, mir pomeni stanje brez spopadov, nemirov in vznemirjenj na vseh ravneh. Nanaša se na nasilje ali nestrpnost v našem vsakdanu, v šoli, službi ali prostem času. S projektom Vetrnice za mir smo želeli opozoriti na mednarodni dan miru, ki ga proslavljamo 21. septembra in spodbuditi k razmišljanju o pomenu miru v našem življenju, saj menimo, da je te vrednote potrebno nenehno razvijati in spodbujati.

 

K sodelovanju smo povabili mariborske osnovne šole in na Rožnem griču v Mestnem parku se je zavrtelo 450 vetrnic, veter pa je raznašal ideje in občutke o miru po vsem mestu. 

 

Hvala Osnovni šoli Gustava Šiliha, Osnovni šoli Toneta Čufarja, Osnovni šoli Angela Besednjaka, Osnovni šoli Kamnica, Osnovni šoli Malečnik in Osnovni šoli Maksa Durjave ter gospe Alenki Eleni Begant, predsednici slovenske Šole za mir, za sodelovanje.

 

Več fotografij s prireditve si lahko ogledate v fotogaleriji.


vodoravna delilna črta