Uspeh mladega raziskovalca na Expo-Scinece International
vodoravna delilna črta


Od 19. do 23. julija 2011 je v Bratislavi na Slovaškem potekalo Svetovno srečanje mladih raziskovalcev - Expo-Sciences International 2011. Slovenijo je zastopal Gregor Nikolić  iz Srednje elektro-računalniške šole Maribor, ki je v kategoriji »Elektronika in mehanska tehnologija« (predstavljenih je bilo 40 projektov iz 21 držav) za uspešno predstavitev projekta z naslovom »Inteligentna regulacija temperature v šoli in s tem privarčujem!« osvojil medaljo. Gregor Nikolić je svoj projekt pripravljal pod mentorstvom Milana Ivića (Srednja elektro-računalniška šola Maribor), ki ga je na tekmovanju tudi spremljal. Slovensko delegacijo v Bratislavi sta sestavljala še Mirko Vaupotič (Zveza za tehnično kulturo Slovenije) in Urša Žiger (Mladi za napredek Maribora – ZPM Maribor).

 

Gregor je omenjen inovacijski projekt pripravil v okviru projekta Mladi za napredek Maribora 2011, na področju elektrotehnika in elektronika, kjer je osvojil prvo mesto. Za predstavnika Slovenije za Expo-Sciences International je bil izbran na Srečanju mladih raziskovalcev Slovenije, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije.

 

Svetovno srečanje mladih raziskovalcev poteka na vsaki dve leti v organizaciji MILSET - Mednarodnega gibanja za prostočasne dejavnosti, znanost in tehnologijo ter lokalnega organizatorja v državi, kjer se srečanje odvija. Cilj srečanja je promocija znanstvenih projektov, ki so jih ustvarili mladi po svetu, predstavitev projektov v multikulturnem okolju in sodelovanje z različnimi institucijami, ki mladim lahko pomagajo pri njihovih projektih.

Od torka do četrtka so mladi raziskovalci na razstavišču predstavljali soje projekte. Predstavitve so potekale vsak dan med 9.00 – 18.00. Na samem dogodku je bilo zbranih več kot 900 udeležencev iz 50 držav. Med obiskovalci so bili pomešani tudi sodniki, ki so ocenjevali projekte. Svečana razglasitev projektov se je zgodila v petek. Sicer pa so bili večeri rezervirani za druženja s predstavniki drugih delegacij, izmenjavi izkušenj in navezovanju novih stikov.

 

Foto utrinke iz srečanja boste v prihodnjih dneh našli na naslovu http://www.zpm-mb.si/?id=754.

 

Pripravila:

Urša Žiger

 

Koordinatorica Mladi za napredek Maribora

Zveza prijateljev mladine Maribor

02/229-69-15, 041/284-515

 


vodoravna delilna črta