Festival prostovoljstva v Mariboru 2011
vodoravna delilna črta


Mesto Maribor se s »Festivalom prostovoljstva v Mariboru 2011« tudi v letošnjem letu pridružuje praznovanju Mednarodnega dneva prostovoljstva mladih. Festival organizira mreža lokalnih prostovoljskih organizacij »Prostovoljstvo v Mariboru«, ki jo koordinira Mladinski-informacijsko svetovalni center INFOPEKA (Pekarna-magdalenske mreže).

 

 

Festival, v okviru katerega se bo izvajalo več aktivnosti, bo potekal med 18. in 24. majem 2011, v tem času pa vas bodo na različnih lokacijah v mestu s plakatov narejenih prav za ta dogodek, pozdravljali prostovoljke in prostovoljci organizacij članic mreže.

 

 

Vljudno vas vabimo, da se udeležite osrednje in hkrati otvoritvene prireditve festivala, ki bo potekala v sredo, 18. 5. 2011, od 12. do 17. ure (v primeru dežja se dogodek prestavi na četrtek, 19. 5. 2011) na Slovenski ulici in na Grajskem trgu. Zgradili bomo »Prostovoljsko mesto«, mesto solidarnosti, sočutja, strpnosti, potrpežljivosti…, mesto, kjer smo pripravljeni prisluhniti drug drugemu, pokazati dobro voljo, uporabiti svojo iznajdljivost in ustvarjalnost v dobrobit sočloveka in skupnosti. Mimoidočim bomo osebno predstavili programe in projekte, prostovoljske aktivnosti in dosežke in jih povabili, da se skupaj z nami podajo skozi interaktivne igre in se preizkusijo ali imajo v sebi tiste kvalitete in značilnosti, ki odlikujejo prostovoljce.

 

 

Uspešni posamezniki bodo pridobili listino meščana »Prostovoljskega mesta«, ki jim ga bo izročila županja »Prostovoljskega mesta«.

 

 

Prav tako vas vabimo, da se udeležite okrogle mize z naslovom »Položaj prostovoljstva v neoliberalni družbi«, ki je namenjena kritičnemu preudarku vloge prostovoljstva v današnji družbi in bo potekala v torek, 24. maja 2011, ob 17. uri v dvorani Gustaf, Kulturni center Pekarna. Gostje okrogle mize bodo: Vanda Remškar – Pirc, vodja Službe za nevladne organizacije pri Ministrstvu za javno upravo RS, dr. Marta Gregorčič, sociologinja, Karolina Babič, filozofinja in Primož Jamšek, Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva.

 

 

Namen vseh sodelujočih prostovoljcev, mentorjev in organizacij je še posebej v letošnjem Evropskem letu prostovoljstva predstaviti čim večjemu številu mladim in širši javnosti, da ima prostovoljstvo velik pomen za našo skupnost, saj močno pripomore k višji kakovosti življenja; zagovarja interese posameznikov in skupin, ki so ogroženi, prikrajšani, potisnjeni na družbeni rob ali izključeni; je ena od

 

 

osnovnih poti odzivanja civilne družbe na potrebe v  njej in ustvarja možnosti aktivnega sodelovanja meščanov našega mesta v skupnosti. Prav tako pa prispeva k razvoju obstoječih sistemov vrednot solidarnosti ter k socialnemu in celostnemu napredku  družbe, zato ga moramo skrbno negovati in ustrezno vrednotiti. To so tudi cilji delovanja in prizadevanja mreže “Prostovoljstvo v Mariboru” na lokalnem nivoju in v okviru festivala v letošnjem letu

 

 

Prisrčno vas vabimo, da se udeležite zgoraj omenjenih prireditev, ki bodo potekale v okviru Festivala prostovoljstva v Mariboru 2011, spodaj pa vam pošiljamo celoten program festivala.

 

 

 

 

PROGRAM FESTIVALA:

 

Sreda, 18. 5., 12:00 - 17:00, Slovenska ulica in Grajski trg:

 

»PROSTOVOLJSKO MESTO«

 

Obišči nas v mestu, kjer bi vsakdo zlahka živel. V »Prostovoljskem mestu« prevladujejo družbena angažiranost, pravičnost, solidarnost in strpnost, skrb za vsakogar in pozornost do potreb vseh. Pomagaj nam odpreti še več vrat v naše mesto in sodeluj v interaktivni poučni igri »Prostovoljsko mesto«, da ugotoviš, da imaš tudi sam/-a dovolj lastnosti dobre/-ga prostovoljca/-ke.

 

 

Spoznal/-a boš tudi prostovoljce Evropske prostovoljne službe (EVS), ki so spokali kufre in se podali na prostovoljsko delo v tujino.

 

 

Vabljen/-a!

 

 

* v primeru dežja se dogodek prestavi na četrtek, 19. 5. 2011

 

 

 

Petek, 20. 5., 11:00 - 13:00, Zavod RS za zaposlovanje Maribor, Gregorčičeva ulica 37

 

PROSTOVOLJSKO DELO IN PRIDOBIVANJE ZNANJA, VEŠČIN IN SPRETNOSTI

 

Predstavitev prostovoljskega dela kot načina pridobivanja novih znanj, veščin in spretnosti, širjenja obstoječe ter vzpostavljanja nove socialne mreže.

 

 

Sobota, 21. 5., 9:00- 14.00, Dom ustvarjalnosti mladih, Razlagova 16

 

USPOSABLJANJA ZA PROSTOVOLJKE IN PROSTOVOLJCE

 

Usposabljanja za prostovoljke in prostovoljce organizacij v mreži »Prostovoljstvo v Mariboru« na teme: - medgeneracijsko sodelovanje, izvaja Slovenska filantropija;

 

- ustvarjalne tehnike, izvaja Društvo MARS;

 

- socialne veščine, izvaja Center za pomoč mladim.

 

 

Četrtek, 24. 5., 17:00 - 19.00, dvorana Gustaf, Kulturni center Pekarna

 

OKROGLA MIZA „POLOŽAJ PROSTOVOLJSTVA V NEOLIBERALNI DRUŽBI”

 

Namenjena je kritičnemu preudarku vloge prostovoljstva v današnji družbi.

 

Evropska komisilja je leto 2011 določila za Evropsko leto prostovoljstva, v letošnjem letu je bil v Sloveniji sprejet Zakon o prostovoljstvu, ki prostovoljstvu v naši družbi namenja novo vlogo.

 

Na okrogli mizi nas bo zanimalo, kakšna sta vloga in tradicija prostovoljstva v Sloveniji, kakšna je funkcija prostovoljstva znotraj neoliberalne ideologije in družbenega sistema, kako vpliva na družbeno realnost in ali prostovoljsko delo lahko pomeni tudi način upora proti kapitalizmu?

 

Gostje okrogle mize: Vanda Remškar – Pirc, vodja Službe za nevladne organizacije pri Ministrstvu za javno upravo RS, dr. Marta Gregorčič, sociologinja, Karolina Babič, filozofinja in Primož Jamšek, Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva.

 

Moderator: Borut Osonkar, sodelavec Regionalnega stiščišča NVO Podravja, Zavod PIP

 

V sodelovanju z Ustanovo nevladnih organizacij mladinskega polja Pohorski bataljon.

 

 

Vabljen/-a!

 

 

SODELUJOČE ORGANIZACIJE NA FESTIVALU:

 

Andragoški zavod Maribor- Ljudska univerza / www.azm-lu.si

 

Center za pomoč na domu Maribor / pomocnadomu.eu

 

Center za pomoč mladim /www.cpm-drustvo.si

 

Dom Danice Vogrinec Maribor / www.danica.si

 

Društvo gluhih in naglušnih Podravja Maribor / www.dgnp-mb.si

 

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije / www.onkologija.org

 

Društvo Salezijanski mladinski center Maribor / www.donbosko.si/maribor/?q=taxonomy/term/4

 

Društvo Mariborski raziskovalni studio / www.drustvo-mars.si

 

Kinološko društvo za reševalne pse -  REPS Maribor / www.reps.si

 

Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA / www.infopeka.org

 

Območno združenje Rdečega križa Maribor / www.rkmb-drustvo.si

 

Odjuga, pravično trgovinska zadruga z.b.o. (Trgovina 3muhe) / www.odjuga.si

 

Osnovna šola Gustava Šiliha / www2.arnes.si/~mbosgusi1s

 

Prva gimnazija Maribor / www.prva-gimnazija.org

 

Slovensko društvo hospic, območni odbor Maribor / www.drustvo-hospic.si

 

Slovensko združenje inštruktorjev Center za šolanje psov vodičev in psov pomočnikov / www.slo-canis.net

 

Srednja zdravstvena in kozmetična šola Maribor / www.s-zs.mb.edus.si

 

Študentsko društvo Erasmus, Študentska mreža pri Univerzi v Mariboru

 

Študentska organizacija Univerze v Mariboru / www.soum.si

 

Vzgojno - izobraževalni zavod Antona Martina Slomška / www.slomskov-zavod.si

 

Zavod Mariborski radio študent – MARŠ / www.radiomars.si

 

ZRS EPeKa / www.epeka.si

 

Za živali!, društvo za uveljavitev njihovih pravic / www.zazivali.org

 

Zveza prijateljev mladine Maribor / www.zpm-mb.si


vodoravna delilna črta