Pravična trgovina 3Muhe
vodoravna delilna črta


Mestna občina Maribor (MOM) je lani s potrditvijo Mestnega sveta sprejela sklep, da bo Maribor postalo prvo mesto, ki podpira pravično trgovino v Sloveniji. Prvo pravično trgovino sta nevladni organizaciji Humanitas in Umanotera odprli decembra 2004 v Ljubljani. Leta 2008 sta nato skupaj s tiskarstvom Medium ustanovili zadrugo Odjuga, ki zdaj vodi projekt pravične trgovine. V Mariboru je prišlo do odprtja tovrstne trgovine v mesecu maju 2010 na Glavnem trgu 19a.

 

Trgovina 3Muhe se imenuje pravična zaradi načina, kako z nakupom izdelkov pomagajo revnim in brezpravnim izdelovalcem, kar temelji na dialogu, transparentnosti, spoštovanju in enakopravnosti, poštenemu plačilu, upoštevanju enakopravnosti spolov in Konvenciji ZN o pravicah otrok (nehumano otroško delo) ter pospešuje ekološko plat izdelovanja in skrb za okolje. Delovanje pravične trgovine v Mariboru v veliki meri sloni na prostovoljcih, kar pomeni, da bo MOM v okviru veljavne zakonodaje in na osnovi svojih pristojnosti še naprej podpirala ta projekt v smislu iskanja morebitnih potrebnih prostorskih rešitev.

 

Na Koroški cesti 39 v okviru društva AKTIVIRAJ SE deluje Ropotarnica, ki je socialni neprofitni projekt za pomoč revnejšim, brezposelnim, upokojencem in drugim ljudem. Posamezniki predmete, ki jih ne potrebujejo, donirajo posredovalnici, le-ta pa jo po simbolnih cenah ponudi ljudem, ki si ne morejo privoščiti novih. Projekt ima tudi ekološko konotacijo, saj namesto v odpadke gredo različni materiali v recikliranje oz. drugo uporabo.

 

 


vodoravna delilna črta