Vzgojno preventivna akcija Zapelji se varno
vodoravna delilna črta


V PETEK, 6. maja 2011, med 9. in 17. uro in v SOBOTO, 7. maja 2011, med 9. in 14. uro na osrednjem prireditvenem prostoru Trga svobode v Mariboru.

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Maribor načrtuje s sodelavci izvedbo preventivnega dne pod naslovom ''ZAPELJI SE VARNO''.

Namen vzgojno preventivne akcije je opozoriti na posledice sodobnega prometa in predvsem na ukrepe s katerimi je potrebno zaščititi udeležence v prometu, zlasti najbolj ogrožene. Z akcijo ''ZAPELJI SE VARNO'' želimo poudariti, da je varnost motoristov na eni strani povezana z ravnanjem motoristov samih, da upoštevajo omejitve hitrosti, poskrbijo za vidnost ter uporabljajo zaščitno opremo in čelado, na drugi strani pa od osveščenosti voznikov drugih motornih vozil, da se zavedajo ranljivosti motoristov, da so dodatno previdni in se 3x prepričajo, da ne prečkajo poti motoristom.

Zaradi lažje cenovne dostopnosti motornih koles je v zadnjih letih število motoristov na naših cestah skokovito naraslo. Pred nami so ponovno lepši in toplejši dnevi, ki so na ceste že privabili prve motoriste. Vožnja  motocikla je za večino ljudi sprostitev, zabava, užitek, res pa je tudi, da je motocikel za marsikoga orodje za dokazovanje in premikanje meja. Že vožnja avtomobila je dovolj zahtevno početje, vožnja motocikla pa je kar nekajkrat zahtevnejša. Tega se dobršen del motoristov preprosto ne zaveda, saj motocikla še niso doživeli v kritičnih situacijah. V prometu so izkušnje tisti mejnik, ki loči med življenjem in smrtjo.

Varnost voznikov enoslednih vozil na slovenskih cestah se je v letu 2010 v primerjavi z letom 2009 izboljšala. V prometnih nesrečah je leta 2010 umrlo 23 (31)  voznikov enoslednih vozil,  Med umrlimi je bilo 17 voznikov motornih koles (28) in 6 vozniki koles z motorjem (3). V prometnih nesrečah se je hudo poškodovalo 211 (246) voznikov enoslednih vozil, lahko telesno poškodovanih pa je bilo 679 (874) voznikov.

Kljub zmanjšanju števila prometnih nesreč in njihovih posledic pa je pomembno ta trend nadaljevati tudi v letu 2011 in zmanjšati število mrtvih in poškodovanih. 

K izboljšanju prometna varnost motoristov na naših cestah lahko prispevamo le s skupnim nastopom različnih inštitucij. S spremembo vedenjskih vzorcev želimo vzpostaviti enakovreden odnos med vozniki enoslednih motornih vozil in ostalimi udeleženci v cestnem prometu. Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Maribor načrtuje s sodelavci izvedbo vzgojno preventivne akcije pod naslovom ''ZAPELJI SE VARNO'', ki bo potekala

 

v PETEK, 6. maja 2011, med 9. in 17. uro in v SOBOTO, 7. maja 2011, med 9. in 14. uro na osrednjem prireditvenem prostoru Trga svobode v Mariboru.

 

V petek, 6. maja 2011, bo prireditev Zapelji se varno potekala na Trgu svobode s predstavitvijo družinske ure v organizaciji AMZS, preizkus v vožnji z motornim kolesom na simulatorju AŠ AMZS in preizkus znanja cestno prometnih predpisov, preizkus vseh naprav AVP – SPV (tehtnice za naletno težo, naprava STOPKO, preizkus alkoholiziranosti, avto sedeži), predstavitev aktivnosti Policije in Medobčinskega redarstva, Reševalne službe, Gasilcev, AMZS PE Maribor, podajalcev motornih koles in opreme, Zavoda Naprej, Veteran kluba Maribor, Srednje prometne šole Maribor, Slovenske vojske,… .

Na zaprtem delu Partizanske ceste bo postavljen poligon, na katerem bodo izkušeni motoristi – policisti inštruktorji pokazali nekatere največje pasti, prav tako pa boste lahko na varni površini sami preizkusili svoje spretnosti.

V soboto, 7. maja 2011, bo potekala demonstracijska vožnja na poligonu na zaprtem delu Partizanske ceste. V spremstvu policistov inštruktorjev bo organizirana tudi panoramska vožnja na relaciji Maribor - Šentilj - Maribor. Zaključek panoramske vožnje je predviden pred AŠ AMD TAM Maribor, Zagrebška c. 29, ob malici.

V prostorih AMZS PE Maribor na Zagrebški c. 25 bo v času akcije mogoče opraviti preventivni tehnični pregled motornega kolesa in izmeriti hitrost motornega kolesa. V avtošoli AMD TAM Maribor bo voznikom motornih koles na razpolago poligon, kjer boste lahko obnovili in se preizkusili v spretnostni vožnji na poligonu.

 

V primeru dežja bo vzgojno preventivna akcija odpadla.

 

 

Udeležence v prometu vljudno vabimo, da se nam pridružijo.


vodoravna delilna črta
Priloge
sponka
vodoravna delilna črta
vodoravna delilna črta
ikona datoteke word  PROGRAM - Vzgojno preventivna akcija Zapelji se varno
vodoravna delilna črta