MOM zmagovalka projekta »Naj javno stranišče 2010«
vodoravna delilna črta


Danes, v petek, 19. novembra 2010, ko obeležujemo svetovni dan stranišča, je v Mariboru potekala prireditev Društva za kronično vnetno črevesno bolezen (http://www.kvcb.si/), na kateri so podelili nagrade za naj javno stranišče 2010. V projekt, ki je potekal letos že drugič, je bilo vključenih 25 občin, 10 lanskih in 15 naključno izbranih, le 13 pa jih ima urejena javna stranišča. Mestna občina Maribor je drugo leto zapored prejela prvo nagrado in tako zmagala v projektu 'Naj javno stranišče 2010'. »Urejena javna stranišča niso pomembna samo za bolnike, temveč za vse prebivalce mesta. Pomenijo njegovo ogledalo ter vplivajo na ugled in prijaznost do obiskovalcev. Mestna občina Maribor se tega zaveda, kar je dokazala že lani. Da za javna stranišča skrbijo skrbno in zavedno, pa so dokazali tudi letos, zato si po ocenjevalnih kriterijih zaslužijo prvo mesto,« je dejala tajnica Društva za KVČB Danica Koren.

»Veseli me, da je komisija že drugič ocenila Maribor za mesto z najbolje urejenimi in vzdrževanimi javnimi stranišči. Ta nagrada nam je potrditev, da projekte peljemo v pravo smer in da se bomo po tem vzoru trudili tudi v prihodnje. Mestna občina Maribor je prav v teh dneh prejela listino Občina po meri invalidov za leto 2010, kar kaže, da v mestu z veliko resnostjo spremljamo in odpravljamo težave s katerimi se srečujejo invalidi. Maribor je turistično razvito mesto in kot tako mora imeti urejena javna stranišča, zato sem zelo vesel, da smo z urejenostjo in številom javnih stranišč ponovno premagali konkurenco,« je dejal podžupan Mestne občine Maribor mag. Tomaž Kancler.

Na drugo mesto se je uvrstila občina Rogaška Slatina, na tretje pa Mestna občina Velenje. Priznanja so podelili vsem sodelujočim občinam, tisti najslabši so prejeli še zidak in straniščno metlico, ki simbolizira naloge, ki jih bo občina morala opraviti, da bo zadostila kriterijem. Društvo bo s projektom nadaljevalo tudi naslednje leto, ko bodo v ocenjevanje vključili še več občin.


vodoravna delilna črta