Elektronske vozovnice v mestnem avtobusnem prometu Maribor
vodoravna delilna črta


Predstavniki Mestne občine Maribor in podjetja Veolia Transport Štajerska so predstavili sistem elektronskih vozovnic v mestnem avtobusnem prometu Maribor.

Novost uvajajo zaradi enostavnejše uporabe avtobusnih storitev potnikov, saj gre za način brez kontaktne uporabe avtobusnih storitev - po sistemu približaj in vstopi, hkrati pa sistem zaposlenim v podjetju Veolia Transport Štajerska omogoča tudi enostavnejšo obdelavo podatkov.

 

»Nov način pomeni hitrejši pretok potnikov ob vstopu v avtobus, prav tako pa manj čakanja na prodajnih mestih Veolie Transporta Štajerska ob nakupu ali podaljšanje takšne vozovnice. Vozovnice bo mogoče na nekaterih prodajnih mestih kupiti in polniti, na nekaterih pa samo kupiti. Ob tem bomo v mestnem prometu Maribor uvedli tudi glasovno najavo postajališč. To pomeni, da bo glas najavil postajališče na določeni razdalji pred njim in tako opozoril potnike, kateremu postajališču se približujejo,« je na predstavitvi povedal Borut Smogavec, tehnični direktor Veolie Transport Štajerska.

 

S prehodom na nov sistem pa se v mestnem prometu uvaja tudi pomembna novost. Po validiranju oziroma odčitku vozovnice, bo le-ta imela 60 minutno veljavnost v smeri vožnje. To pomeni, da se bodo lahko potniki, ki morajo zaradi opravkov oziroma obveznosti v mestnem prometu v smeri vožnje, kamor se peljejo, prestopati med avtobusi, v terminskem roku 60 minut peljali z eno vozovnico.

 

»Na Mestni občini Maribor si prizadevamo za posodobitev mestnega avtobusnega prometa in prepričan sem, da je elektronska vozovnica novost, ki jo bodo naši občani in ostali uporabniki zelo dobro sprejeli. V letošnjem letu smo vozni park posodobili s petimi novimi avtobusi, s čimer bomo nadaljevali tudi v prihodnje,« je povedal Vili Eisenhut, direktor Urada za komunalo, promet, okolje in prostor Mestne občine Maribor.

 

»Za vse, ki niso vešči avtobusnega prometa v Mariboru, smo v podjetju Veolia Transport Štajerska pripravili tudi zloženko s karto avtobusnih linij in navodili za uporabo mestnega avtobusnega prometa. Navodila in napotki so pripravljeni tako v slovenskem, kakor tudi angleškem jeziku ter bodo v pomoč tudi turistom. V prvi fazi smo natisnili 10.000 zloženk,« še dodaja Smogavec.

 

Ob predstavitvi novega sistema so danes v Mariboru predstavili tudi testni hibridni »zgibnik«, ki bo danes in jutri vozil na linijah mestnega prometa v Mariboru.


vodoravna delilna črta