Odziv Mestne obcine Maribor na predlog Liste za pravicnost in razvoj
vodoravna delilna črta


V torek, 17. avgusta 2010, smo prejeli predlog s strani mestnih svetnikov Liste za pravičnost in razvoj za razpis referenduma o najemni pogodbi za najem Centra uprizoritvenih umetnosti Maribor. Na Mestni občini Maribor smo presenečeni nad pobudo Stojana Auerja in preostalih članov Liste za pravičnost in razvoj, saj je o predmetni zadevi Mestni svet Mestne občine Maribor že odločal. V dopisu, ki smo ga prejeli, prav tako navajajo neresnične podatke. Tudi v tem primeru, kot predhodno pri Pohorski vzpenjači in analizi zemlje v Dogošah, gre za nepotrebno vznemirjanje občanov Maribora. Prepričani smo, da je to le še en politični manever Liste za pravičnost in razvoj pred lokalnimi volitvami. Poleg navedenega Zakon o lokalni samoupravi v 46. členu določa, da lahko občani na referendumu odločajo o vprašanjih, ki so vsebina splošnih aktov (odlokov), in sicer na način, da bodisi potrdijo ali zavrnejo sprejet splošni akt občine, kar pa najemna pogodba ni.

 

Na Mestni občini Maribor obžalujemo negativni pristop Liste za pravičnost in razvoj do projekta Evropske prestolnice kulture 2012 in črpanja evropskih sredstev. Čeprav na Mestni občini Maribor še nismo podpisali predmetne pogodbe, je ministrica za kulturo Majda Širca podpisala pismo o nameri, iz katerega je razvidno, da Ministrstvo za kulturo podpira projekt »Center uprizoritvenih umetnosti Maribor« in zagotavlja del sredstev za sofinanciranje. Prav zato smo še toliko bolj presenečeni, da člani Liste za pravičnost in razvoj nasprotujejo prilivu denarja iz državnega proračuna v Maribor, s čimer zavirajo razvoj Maribora na kulturnem, športnem, turističnem in gospodarskem področju. Če bi na Mestni občini Maribor sledili predlogom Liste za pravičnost in razvoj, se Mariborčani danes ne bi veselili otvoritve novega Lutkovnega gledališča, za katerega smo počrpali 6,4 milijone evropskih sredstev, zapuščene živali ne bi živele v primernih prostorih v novem zavetišču za živali in Pohorska vzpenjača še danes ne bi obratovala.

 

Mestna občina Maribor zato predlaga mestnim svetnikom Liste za pravičnost in razvoj, da umaknejo predlog za razpis referenduma in da naj začnejo podpirati razvojne projekte za Maribor.

 


vodoravna delilna črta