Festival za tretje življenjsko obdobje
vodoravna delilna črta
5.5.2010


Cankarjev dom
bo med 29. septembrom in 1. oktobrom 2010 odprl vrata medgeneracijskemu sožitju, ustvarjalnosti in izmenjavi idej.

 

Festival za tretje življenjsko obdobje bo letos že desetič zapovrstjo ustvaril prostor za sodelovanje med generacijami, civilno družbo, prostovoljnimi organizacijami, gospodarskimi, akademskimi in političnimi sferami ter s tem poskusil prispevati k trajnostnim medgeneracijskim rešitvam.

 


Cankarjev dom bo med 29. septembrom in 1. oktobrom odprl vrata medgeneracijskemu sožitju, ustvarjalnosti in izmenjavi idej. Časovno in vsebinsko se festival navezuje na 1. oktober, ki je mednarodni dan starejših, ter na 3. oktober, ki je mednarodni dan otroka, rdeča nit festivala pa je posvečena evropskemu letu boja proti revščini in socialni izključenosti.

 


Staranje prebivalstva je izziv, ki se ga ne smemo bati! Starost danes še zdaleč ne pomeni zgolj zaključnega dela življenja, ampak so starejši pomemben temelj družbe iz katerega lahko mlajše generacije črpajo znanje in izkušnje. Z daljšanjem delovne in življenjske dobe so starejši tudi vedno dlje aktiven del skupnosti, ki se danes bliskovito spreminja. S festivalom želimo pokazati, da imajo starejši tako delavni, intelektualni in ustvarjalni potencial, ki ga moramo gojiti in izkoristiti. Ob enem želimo ta potencial pokazati tudi mlajšim generacijam, jih vzgajati v duhu solidarnosti ter s tem doseči boljše in bolj napredno družbeno okolje.

 

 
Leto 2010 je evropsko leto boja proti revščini in socialni izključenosti, kar bo glavna tema tridnevne konference jubilejnega festivala. K sodelovanju smo povabili vrtce in šole, da nam skozi ustvarjalna dela otrok pokažejo, kakšen je njihov pogled na starost. Ponudili smo priložnost dijakom in študentom, da povežejo svoje teoretično znanje s praktičnim razmišljanjem o starosti, staranju in premoščanju generacijskih razlik, ter izsledke strnejo v raziskovalnih delih. Zazrli se bomo skozi fotografski objektiv, s katerim bodo nadarjeni fotografi ujeli prijateljstvo med starejšimi, še posebej pa bomo nagradili tiste posameznike, ki so v preteklem letu aktivno sodelovali pri premoščanju medgeneracijskih razlik. S pestrim kulturnim programom, odprtimi delavnicami ter okroglimi mizami, bomo poskrbeli, da bo prav vsak na festivalu našel nekaj zase.

 


Festival je tudi odlična priložnost za podjetja, da v tematskih parkih predstavijo svoje izdelke, ideje in storitve namenjene starejšim. Ker bo festival letos že desetič odprl svoja vrata smo sklenili obletnico obeležiti z novo celostno podobo in spletno stranjo. Več o festivalu lahko preberete tukaj.

 


Festival je v teh letih rasel, se razvijal in prerasel okvirje državne meje. Prav zato bomo na letošnji festival povabili tudi sodelujoče iz evropskih držav. Letos bo Festival za tretje življenjsko obdobje še zanimivejši in boljši, saj pričakujemo več kot:

 

- 140 razstavljavcev

 

- 2500 nastopajočih

 

- 200 dogodkov in

 

- 12 000 obiskovalcev.

 


Vabimo vas, da se nam 29. in 30. septembra ter 1. oktobra pridružite v Cankarjevem domu ter z nami doživite 10. Festival za tretje življenjsko obdobje!

 


vodoravna delilna črta