Vabilo na vzgojno preventivno akcijo »Bistro glavo varuje čelada«
vodoravna delilna črta
19.4.2010


V četrtek, 22. aprila 2010, ob 9. uri na Trgu svobode v Mariboru
.

 


Vabimo vas na vzgojno preventivno akcijo »Bistro glavo varuje čelada«, ki je namenjena večji varnosti kolesarjev v prometu. Prireditev bo potekala v četrtek, 22. aprila 2010, med 9. in 13. uro na Trgu svobode v Mariboru.

 

 

Da bi opozorili na probleme kolesarjenja ter predstavili koristnost in uporabnost kolesarskih čelad za otroke in odrasle, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Maribor v sodelovanju s Policijo, Mestno redarsko službo, KD Branik Maribor, Zvezo prijateljev mladine Maribor, ZZV Maribor in člani AMD že osemnajsto leto zapored organizira vzgojno preventivno akcijo Bistro glavo varuje čelada.

 

 

Kolesarjenje postaja ponovno vse bolj priljubljeno, saj pomeni prijetno obliko športnega življenja in zdrav, okolju prijazen način prevoza. Otrokom pomeni kolo še veliko več. Vožnja s kolesom je hkrati tudi igra, prikazovanje sposobnosti in izražanje načina življenja.

 

 

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu namenja posebno pozornost mladim kolesarjem, saj so kolesarji poleg pešcev med bolj ogroženimi udeleženci v prometu. Med posledicami prometnih nesreč, v katerih so udeleženi kolesarji, so najbolj pogoste poškodbe glave, ki spadajo med najtežje poškodbe.

 

 

V akciji bodo sodelovali učenci osnovnih šol, ki so že opravili kolesarski izpit in imajo dovolj znanja in spretnosti, obenem pa bo to zanje priložnost za spoznavanje prometa v mestnem središču. Vsem prijavljenim učencem vzgojno preventivne akcije iz osnovnih šol, ki se bodo udeležili organiziranega kolesarjenja po mestnih prometnicah, bo Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Maribor podaril kolesarsko čelado. Kolona kolesarjev se bo formirala na ploščadi Trga svobode in nato v spremstvu mentorjev prometne vzgoje v osnovnih šolah, policistov in mestnih redarjev na kolesih ter kolesarjev KK Branik kolesarila po mestnih prometnicah.

 

 

Akcija je namenjena kolesarjem in kolesarjenju. Strokovni sodelavci bodo udeležencem in obiskovalcem akcije svetovali, kako naj varno kolesarijo, o nakupu kolesa, nošenju kolesarske čelade, o opremi kolesa in kolesarja. Za udeležence akcije bo na prireditvenem prostoru potekalo tekmovanje v vožnji na zabavnem poligonu.

 

 

Na Trgu svobode bo potekalo tekmovanje v spretnostni vožnji na zabavnem poligonu, predstavitev prodajalcev koles in kolesarske opreme, demonstracija uporabe kolesarske čelade ZZV Maribor, demonstracijske naprave Direkcije za ceste – Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, alokoočala, simulator motornega kolesa in ustvarjalna delavnica Zveze prijateljev mladine Maribor. Na stojnicah se bodo predstavili policisti in mestni redarji, Reševalna služba, Srednja prometna šola Maribor in podjetje ENIM, ki bo predstavljalo različna kolesa in nudilo brezplačni servis kolesarjem.

 

 

 

PROGRAM AKCIJE BISTRO GLAVO VARUJE ČELADA IN AKTIVNOSTI OB DNEVU ZEMLJE:

 

 

9:30 – 10:00

 

zbiranje učencev kolesarjev na Trgu svobode, razdelitev in prilagoditev kolesarskih čelad, pregled koles, navodila za varno kolesarjenje in postavitev kolone kolesarjev;

 

10:00

 

otvoritev akcije,  pozdravni nagovor udeležencem akcije;

 

10:15

 

vožnja s kolesi v spremstvu policije, kolesarjev KD Branik in mestnih redarjev po mestnih prometnicah;

 

 

tekmovanja v spretnostni vožnji na poligonu, predstavitev prodajalcev koles in kolesarske opreme, demonstracija uporabe kolesarske čelade ZZV Maribor, demonstracijske naprave SPV, alokoočala, simulator motornega kolesa;

 

 

predstavitev policistov in mestnih redarjev na kolesih, Reševalne službe, Zavoda za zdravstveno varstvo, Srednje prometne šole Maribor;

 

12:30

 

razglasitev zmagovalcev v spretnostni vožnji s kolesom na poligonu in zaključek akcije Bistro glavo varuje čelada.

 

9:00 – 18:00

 

 

INFO STOJNICE

 

9:00 – 13:00

 

ustvarjalna delavnica Zveze prijateljev mladine Maribor

 

15:00 - 18:00

 

ustvarjalna delavnica Zveze prijateljev mladine Maribor

 

16:00

 

predstava za otroke

 

18:00

 

zaključek aktivnosti ob Dnevu Zemlje

 

 

 

V primeru dežja bo prireditev prestavljena na četrtek, 6. maj 2010.

 

 

Vljudno vabljeni!

 


vodoravna delilna črta