Vabilo na vzgojno preventivno akcijo Red je vedno pas pripet v Europarku
vodoravna delilna črta
11.3.2010


V soboto, 13. marca 2010, med 9. in 17. uro v nakupovalnem središču Europark, Pobreška 18, Maribor.

 


Vabimo vas na vzgojno preventivno akcijo »
Red je vedno pas pripet«, ki je namenjena večji varnosti v prometu. Vzgojno preventivna akcija bo potekala v organizaciji Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MO Maribor, nakupovalnega središča Europark, Direkcije Republike Slovenije za ceste, Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in Policijske uprave Maribor.

 

 

Uporaba varnostnih pasov je eden od elementov tako imenovanega zlatega trikotnika prometne varnosti (hitrost, alkohol, varnostni pas), saj bistveno prispeva k zmanjšanju posledic ob morebitnem trku. Uporaba pasov med vozniki in potniki na prednjih sedežih v vozilu se je v zadnjih 15 letih bistveno izboljšala, slabše pa je stanje med potniki na zadnjih sedežih in pri uporabi otroških varnostnih sedežev, čeprav so se možnosti za njihovo uporabo bistveno izboljšale. Z vzgojno preventivnim dogodkom želimo obiskovalce spodbuditi k dosledni uporabi  varnostnih pasov in otroških varnostnih sedežev.

 

 

V okviru vzgojno preventivne akcije Red je vedno pas pripet, ki bo potekala v soboto, 13. marca 2010, med 9. in 17. uro v nakupovalnem središču Europark, Pobreška 18, Maribor bodo obiskovalcem na voljo demonstracijske naprave Direkcije RS za ceste, Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in simulator motornega kolesa Policije. S pomočjo demonstracijskih naprav bomo obiskovalce poučili o pravilnem nač in u pripenjanja z varnostnim pasom. Posebno pozornost bomo posvetili ustrezni uporabi otroških varnostnih sedežev. Starši si bodo lahko na demonstracijskem m in i avtomobilu ogledali, kako pravilno namestiti otroški sedež in otroka v njem, da bo za njegovo varnost med vožnjo kar najbolje poskrbljeno.

 

 

S posebnimi tehtnicami bomo obiskovalcem prikazali sile, ki delujejo na človeka ob trku. Posledice trka lahko ublažimo le s pravilno uporabo varnostnega pasu in z vgrajenimi varnostnimi mehi (air bag). Tehtnice bodo prikazovale sile, ki delujejo pri trku s hitrostjo 30, 50 in 90 km/h, kar so običajne hitrosti, s katerimi vozimo v in izven naselja.

 

 

Obiskovalcem bo na razpolago tudi simulator vožnje motornega kolesa, na katerem bodo lahko preizkusili sposobnosti obvladovanja motornega kolesa. Simulator vožnje natančno prikaže realne situacije, s katerimi se vozniki dnevno srečujejo v cestnem prometu. Na simulatorju bo obiskovalce vodil, odgovarjal na vprašanja in nudil pomoč visoko strokovno usposobljen policist – motorist, inštruktor vožnje.

 

 

 

Vljudno vabljeni!

 


vodoravna delilna črta