Obisk Linza – EPK 2009
vodoravna delilna črta


V sredo, 21. oktobra 2009 si je 37-članska delegacija iz Maribora, ki so jo sestavljali predstavniki Mestne občine Maribor, Mestnega sveta MOM, Zavoda za turizem Maribor, društva Slovensko-avstrijsko prijateljstvo Maribor ter Rotary klubov v Mariboru, ogledala avstrijsko mesto Linz, ki je Evropska prestolnica kulture v letu 2009. Program (spodaj), ki ga je v sodelovanju z ekipo Linz 09 sestavila direktorica Umetnostne galerije Maribor ga. Breda Kolar Sluga, je v prvi vrsti zajemal predstavitev investicij, ki so jih v mestu Linz izvedli v luči EPK ter seznanitev s programi in ogled aktualnih razstav.


Več fotografij si lahko ogledate tukaj.

 

 

 

 

 

LINZ – MESTO KULTURE 2009

 

 

 

Linz prestolnica Zgornje Avstrijske dežele, mesto, kjer se danes prepleta navdih kulture in tradicije. Mesto, ki odseva prizore stare zgodovine in skriva kančke Habsburške monarhije. Umetnost nad umetnostjo, kjer se srečata modernost in inovativnost.

 
STROKOVNI PROGRAM
pripravljen v sodelovanju Umetnostne galerije Maribor in Linz09

 

 

06.00

 

10.00

 

10.00 – 11.30

 

 

 

 

11.30 – 12.30

  

 

 12.30 – 14.00

  

14.30 – 15.30

 

 

15.30 – 17.30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18.00 – 19.30

 

00.00

Odhod avtobusa izpred Jurčičevega spomenika

 

Prihod avtobusa v Linz ; sprehod do Stare mestne hiše.

 

Vodstvo po mestu, s posebnim poudarkom na projektih, ki so del ponudbe Linz09 (“In Situ”, “Unter Uns”, Linz09 Info Center, Kepler Salon, etc.)

Srečanje s Petrom Assmanom, direktorjem muzeja Slossmuseum (arhitektiura, koncept, podatki) http://www.schlossmuseum.at/en/sm/

 

Čas za kosilo (prosto)

  

Srečanje z Gernot Barounigom (tbc), direktorjem Lentos muzeja za sodobno umetnost (arhitektiura, koncept, podatki) http://www.lentos.at/en/index.asp

 

Sestanek in debata:

 

-    s predstavniki mesta: nove stavbe, investicije, infrastruktura Linz09,

 

-     s člani Linz09 in Georgom Steinerjem, direktorjem Linz Tourism (tbc))

 

Ogled posebnega projekta v okviru Linz09: razstave “Höhenrausch” v OK Centru za sodobno umetnost, Dametstraße 30 http://www.linz09.at/en/projekt-2106418/hoehenrausch.html

 

Prihod v Maribor  

 

 

 

 

RAZSTAVA OK I HÖHENRAUSCH – umetnost na linških strehah je projekt, ki je bil tako kuratorski kot arhitekturni izziv, saj ni šlo le za izbor umetnikov in predstavitev njihovih del, temveč je bilo potrebno ta dela primerno postaviti po strehah in jih med seboj povezati z montažnimi mostovi, platoji in stopnicami. Razstava nudi inovativen dialog med umetninami in čudovitimi razgledi na mesto. Predstavlja se 18 mednarodno uveljavljenih umetnic in umetnikov, ki so razporejeni po sedmih postajah.

 

LENTOS – MUZEJ UMETNOSTI LINZ je med najpomembnejšimi muzeji moderne umetnosti v Avstriji. Hrani grafična dela Klimta, Schieleja, Kokoschke, Noldeja, Corintha in Pechsteina ter drugih modernih in sodobnih domačih in tujih umetnikov. Arhitektura muzeja Lentos je prav tako pomembna in posebna kot njegova zbirka. Delo züriških arhitektov Weber & Hofer se nahaja na Donavskem nabrežju in predstavlja enostavno in svetlo stekleno stavbo, ki sledi čisti liniji ter se čudovito vklaplja v okolje med reko in starim mestnim jedrom.

 

RAZSTAVA SEE THIS SOUND  raziskuje povezavo med podobami in zvoki v umetnosti, medijih in zaznavanju (vse od popularne kulture do kognitivne teorije in medijske tehnologije).

 

Najpomembnejše kulturne institucije v Linzu: 

 

 

Ars Electronica Center - Museum of the Future www.aec.at

Botanical Gardens www.linz.at/umwelt/3919.asp

Brucknerhaus Linz - Concert Hall www.brucknerhaus.at

Landesgalerie Linz - State Gallery www.landesgalerie.at

Landestheater Linz www.landestheater-linz.at

Lentos Museum of Modern Art www.lentos.at

Nordico - Museum of the City of Linz - www.linz.at{kultur/nordico

OK Centre for Contemporary Art www.ok-centrum.at

OÖ Landesbibliothek - Federal State Library www.landesbibliothek.at

Posthof - House of Contemporary Art www.posthof.at

Atelier Salzamt www.salzamt-linz.at

Schlossmuseum Linz -Castle Museum www.schlossmuseum.at

Stifterhaus - Centre for Culture and Language www.stifter-haus.at

Wissensturm - Tower of Knowledge www.wissensturm.at

 

 


vodoravna delilna črta