Dan mobilnosti invalidov
vodoravna delilna črta


Glavni trg je v torek, 22. septembra 2009, na Dan mobilnosti invalidov, zaživel v znamenju igre, smeha, izmenjave mnenj in razbijanja predsodkov. Z organizacijo dogodka smo pokazali, da znamo tudi sodelovati! Ob podpori številnih posameznikov, nekaj mestnih služb, zlasti Mestne občine Maribor, podjetja Nigrad d.d., Društva paraplegikov severne Štajerske ter številnih sponzorjev (Restavracija Nigra, Foto Tatjana, Pošta Slovenije d.d., Adco in Dixi d.o.o.), smo uspeli organizirati pester dogodek.

 

Vsebina dneva je bila zaznamovana s prikazi spretnostne vožnje z vozičkom ter hoje slepih in slabovidnih z belo palico in psom, s plesnimi točkami, nagradnimi igrami in ulično košarko na vozičkih. V demonstracije so se vključili tudi mimoidoči, zlasti osnovnošolski otroci, odprtost do drugačnosti pa je pokazal tudi podžupan Mestne občine Maribor Rok Peče, ki je dogodek otvoril.

 

K izvedbi prireditve so prispevali Franci Žiberna in Nataša Rebernik kot organizatorja ter številni udeleženci, brez katerih prireditev ne bi mogla zaživeti. Košarkarji paraplegiki so z borbenostjo prikazali, da tudi oni uživajo v športu, plesalci na vozičku so prikazali, kako malo je potrebno, da invalidu na vozičku z glasbo in plesom narišeš širok nasmeh na obraz, predstavniki slepih in slabovidnih pa so predstavili svoje izzive pri soočanju z okoljem.

 

Dogodek je bil opremljen s sloganom »GOVORIMO O TEM, KAJ SKUPAJ ZMOREMO!« in zares smo dokazali, da se z združenimi močmi da storiti veliko. Želimo si, da dogodek ne gre v pozabo. Želimo si, da nas opremi z novimi izkušnjami in postane motiv za podobna srečanja tudi v prihodnje, hkrati pa postane sredstvo za dodatne vzpodbude Mariborčanom, ki večkrat ne poznajo ali pa malo pozabljajo na težave svojih someščanov – invalidov.

 

Prav v tednu mobilnosti pa smo dobili še en prispevek na poti k »invalidom prijaznega mesta«. Prva turistična karta mesta Maribor za gibalno ovirane osebe je sedaj dostopna tudi v težko pričakovani interaktivni obliki na internetni strani Mestne občine Maribor. Dostop do nje je mogoč preko rubrike KARTE IN PODATKI – INTERAKTIVNE KARTE, za boljšo preglednost pa je potrebno izklopiti vse sloje, razen sloja PREHODNOST ZA INVALIDE.

 


vodoravna delilna črta