Jejmo zdravo za počutje pravo
vodoravna delilna črta
17.9.2009

 

 

V šolskem letu 2009/2010 se bo v vseh mariborskih vrtcih in osnovnih šolah brezplačno izvajal projekt »Jejmo zdravo za počutje pravo«. Z njim želimo pomagati varovati in krepiti zdravje in kakovost življenja otrok ter postaviti temelje bolj kakovostnega prehranjevanja za kasnejše življenje. Hkrati pa preko otroka vplivati tudi na prehranski vzorec staršev oziroma družine.

 

Vse več je kazalcev, ki govorijo o slabih prehranskih navadah. Otroci običajno uživajo premalo zelenjave, sadja in rib, prepogosto posegajo po živilih iz skupine energijsko gostih in hranilno revnih živil, po sladkih in slanih prigrizkih ter sladkih pijačah. Zaužijejo tudi manjše število dnevnih obrokov od priporočenega, obenem se prehranjujejo neredno in nimajo ustreznih navad pitja, pogosto so žejni.

 

Z zabavno predstavo »Zakaj je palčka Skakalčka bolel trebušček« želimo otroke, stare od 3 do 6 let, že v zgodnjem otroštvu spoznati z osnovnimi prehranskimi živili, predstaviti zdrav in kakovosten način prehranjevanja ter odgovoriti, zakaj in kaj je treba jesti. Otroci se bodo po predstavi s pomočjo didaktičnih pripomočkov seznanili še s prehransko piramido in pomenom ekološko pridelane hrane. Prejeli bodo tudi zloženko z ilustriranimi osnovnimi izhodišči zdrave prehrane in brošuro z didaktičnimi nalogami, s katerimi bodo dodatno krepili zavest o zdravih prehranskih navadah.

Skozi projekt želimo tudi implementirati zastavljene strategije in aktivnosti »Resolucije o nacionalnem programu prehranske politike 2005-2010« za izboljšanje prehranjevalnih navad in kazalcev zdravega prehranjevanja pri predšolskih in šolskih otrocih, starih od 3 do 6 let, kot so:

·         Povečati uživanje zelenjave,

·         Povečati uživanje sadja,

·         Zmanjšati povprečni delež zaužitih skupnih maščob, zlasti tistih z nasičenimi maščobnimi kislinami,

·         Povečati uživanje prehranskih vlaknin,

·         Povečanje uživanje kalcija, zlasti preko vnosa mleka in mlečnih izdelkov,

·         Povečati vnos vitamina C, zlasti preko povečanega uživanja sadja in zelenjave, bogate s C vitaminom,

·         Zmanjšati vnos soli.

 

Projekt je v okviru razpisa za programe za krepitev zdravja podprla Mestna občina Maribor.


vodoravna delilna črta