Tiskovna konferenca Varnostnega sosveta
vodoravna delilna črta


Na tiskovni konferenci varnostnega sosveta MOM, so podžupan MOM in predsedujoči varnostnemu sosvetu MOM, g Rok Peče , g. Darko Lamot iz Policijske uprave Maribor ter g. Aleš Škof, sekretar varnostnega sosveta MOM, predstavili delo oz. izvedene aktivnosti varnostnega sosveta v letu 2008.
G. Darko Lamot iz PU Maribor je predstavil rezultate preventivne akcije »Prazniki brez petard!« in »Bodi zvezda, ne meči petard!«, ki je bila izvedena v t.im. veselem decembru. Povedal je, da so policisti zasegli večje količine pirotehničnih sredstev, da je bilo manj poškodb kot lani, obravnavanih pa je bilo tudi več kršiteljev določil Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkov. Aktivnosti policije so bile usmerjene v izvajanje državnega preventivnega projekta kot tudi v aktivno vključenost v projekte, ki so se izvajali v okviru varniostnega sosveta. Policija ocenjuje, da se javni red na tem področju zadnja leta izboljšuje, ter da je to rezultat prizadevanja vseh subjektov, začenši s preventivnim izobraževanjem učencev v osnovnih šolah, aktivnosti mesta v okviru varnostnega sosveta in tudi nenazadnje prizadevanj Policije. Svoj prispevek pa je k vsemu temu nenazadnje pridodala tudi ostrejša zakonodaja, ki razširja oblike kršitev na tem področju.

G.  Rok Peče je predstavil rezultate natečaja varnostnega sosveta, na temi: »Petarde so nevarne!« in »Droga ubija!«. Povedal je, da smo na MOM razočarani, saj so se na natečaj odzvale le štiri osnove šole (od 22.) z območja MOM, in sicer: OŠ Franceta Prešerna, OŠ Toneta Čufarja, OŠ Borisa Kidriča in OŠ Franca Rozmana Staneta. Pohvalil je sodelujoče šole, saj so se učenci zelo potrudili in bodo s strani MOM tudi nagrajeni.
G. Aleš Škof je predstavil ostale aktivnosti, ki so jih v okviru varnostnega sosveta izvedli v preteklem letu. Povedal je, da je program za leto 2008 temeljil na treh osrednjih točkah:
1. "Delo z navijači v Evropi in pri nas oz. problematika navijaške skupine Viole MB",
2. "Avtobusno postajališče ni parkirišče!" in 
3. "Problematika prepovedanih drog v MOM", ki so jih vsebinsko pripravili g. Lamot, g. Thaler in g. Fartely (g. Kitel).

Poleg aktivnosti v zvezi z osrednjimi točkami pa so v letu 2008 izvedli še naslednje projekte:
  • "Stop grafiti!",
  • "Prazniki brez petard!" ter
  • "Parkiraj pravilno!", ki jih bodo izvajali tudi v letu 2009.


vodoravna delilna črta