Mednarodna univerzitetna športna zveza (FISU) bo podprla kandidaturo Maribora za Zimsko univerzijado
vodoravna delilna črta
16.4.2008


Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA) je v minulih dneh v Mariboru gostila šestčlansko delegacijo Mednarodne univerzitetne športne zveze (FISU). Delegati so preverjali pripravljenost in zmogljivosti Maribora, Ruš in Rogle za organizacijo 26. Zimske univerzijade leta 2013. »Niste le pripravljeni, s predstavljenim ste postavili visoka merila tudi za bodoče organizatorje. Komisija bo zato v celoti podprla kandidaturo Maribora za izvedbo zimske univerzijade leta 2013,« je na današnji novinarski konferenci ob zaključku obiska dejal predsednik komisije Leonz Eder. Da je Maribor s partnerji pripravljen sta prepričana tudi župan Mestne občine Maribor Franc Kangler in predsednik SUSA dr. Otmar Kugovnik, ki sta ob tem poudarila velik pomen univerzijade za razvoj regije in celotne države.

 

 

 

Predsednik evaluacijske komisije FISU Leonz Eder je med drugim poudaril, da je člane komisije med obiskom še posebej navdušilo veliko odobravanje in podpora celotne lokalne skupnosti, institucij na lokalnem in državnem nivoju, univerze in študentov, kar kaže na željo in pripravljenost za organizacijo univerzijade. Zelo pozitivno pa so bili ocenjeni tudi sinergijski učinki, ki jih bo izvedba univerzijade imela na izgradnjo športno-rekreacijske in turistične infrastrukture za regijo in državo kot celoto. »Prav zato in zaradi odličnih tehničnih zmogljivosti bomo Izvršnemu odboru FISU izrazili popolno podporo za organizacijo 26. Zimske univerzijade 2013 v Mariboru,« je poudaril Eder.

Predsednik SUSA Kugovnik je med drugim pojasnil, da je ocena delegacije, ki je v minulih dneh opravila tehnični pregled lokacij, ključna za odločitev FISU o primernosti organizacije univerzijade leta 2013 v Mariboru. V organizacijskem odboru so prepričani, da so letos izpolnili vse potrebne kriterije in da bo kandidacijski postopek uspešno zaključen 31. maja v Bruslju. Do takrat je potrebno pripraviti zaključno predstavitev in opraviti še zadnji zagovor pred Izvršnim odborom FISU.

Delegacija FISU se je tako prvi dan obiska na tehničnem sestanku z organizacijskim odborom seznanila s tehničnimi zmogljivostmi - transportom in logistiko, nastanitvami, akreditacijskim centrom, itd. V imenu slovenske vlade je delegacijo sprejel minister za obrambo Karl Erjavec, ki je z njimi poletel na Roglo, kjer so si ogledali prizorišča za smučarske teke, ter v Ruše, kjer bodo gostili curling.

Drugi dan obiska, si je delegacija ogledala prizorišča na Mariborskem Pohorju. Ta bodo gostila smučanje, deskanje na snegu, sprint v smučarskih tekih in smučarske skoke. Organizatorji so delegatom pokazali proge, hotelske namestitve, večnamensko športno dvorano, snežni stadion ter vso ostalo potrebno tehnično infrastrukturo za organizacijo univerzijade. Ogledali so si še Ledno dvorano Tabor, kjer potekajo treningi slovenske hokejske reprezentance.

 

 

 

 

 


vodoravna delilna črta