Praznični december v Mariboru - prireditve in okrasitev mesta
vodoravna delilna črta
30.11.2007

Veseli december že trka na vrata, prav tako pa tudi praznično vzdušje. Danes je bila na Mestni občini Maribor novinarska konferenca, na kateri so Andrej Verlič, podžupan Mestne občine Maribor, Milan Razdevšek, direktor JGZ za turizem Maribor, Vili Eisenhut, JP Nigrad d.d. Maribor in Stojan Skalicky, mestni arhitekt podrobneje predstavili program prazničnih prireditev v Mariboru ter letošnjo okrasitev mesta

Praznična okrasitev mesta je zaznamovana z božično-novoletnimi okraski, s katerimi so mesto odeli predstavniki Skupine Mikrourbanika in JP Nigrad d.d.. V sodelovanju pripravljajo novi koncept novoletne okrasitve, ki pa je še v fazi usklajevanja in nadgraditve. Predvidoma v prvi polovici naslednjega leta naj bi bil pripravljen za fazo izvedbe. Zato bo letošnja okrasitev zajemala lampijone v obsegu lanske postavitve (z izjemo Tscheligijevega stolpa) in prestavitev lampijonskih stolpov iz Trga Leona Štuklja na plato pod Ulico kneza Koclja (ob obzidju). Za ostalo okrasitev mesta z okolico bo uporabljenih 730 različnih okraskov, okrašenih bo 11 smrek (postavljenih in prostostoječih), dodatno bo okrašenih cca 30 različnih (rastočih) dreves, okrašenih bo okrog 20 zgradb v mestnem jedru, osvetljeni bodo vsi štirje mostovi preko Drave (stari most bo okrašen z dvostranskimi okraski-šopki). Sicer se je letošnja krasitev pričela 15.11.2007, odstranjevanje pa bo potekalo v januarju (po prireditvi Zlata lisica).

Nabor prazničnih prireditev v decembru je pester in bogat. Zelo podrobno, z vsemi lokacijami in izvajalci je predstavljen na spletnih straneh JGZ za turizem Maribor www.maribor-pohorje.si , zato vas kar vabimo, da si jih pogledate.

Prav tako bo tudi letos postavljeno montažno drsališče. Letošnja novost je lokacija drsališča, ki je tokret pri Koloseju v Mariboru. Pričetek obratovanja je v sredo, 5. decembra 2007, popoldan, ko se bo drsališče tudi uradno otvorilo, sicer pa bo odprto vsak dan od 11.00 – 21.00 ure. Drsanje bo možno brezplačno, prav tako bo omogočeno brezplačno parkiranje v garažni hiši Koloseja in pa izposoja drsalk po simbolični ceni. Drsališče bo obratovalo vse tja do 2. marca 2008, za upravljanje z njim pa bo skrbela agencija MOPA iz Maribora. Na drsališču bodo skozi vso sezono organizirane posebne prireditve in zanimivi dogodki, o katerih pa bo javnost sprotno in pravočasno obveščena. V lanski sezoni je montažno drsališče zabeležilo več kot 16.000 obiskovalcev, zato se jih najmanj toliko pričakuje tudi v letošnji sezoni.


vodoravna delilna črta