Evropski esperantski kongres v Mariboru
vodoravna delilna črta
30.7.2007

Novinarska konferenca ob 7. kongresu evropske esperantske unije

Potem, ko je v nedeljo, 29. julija, Milan Mikl, mestni svetnik in predsednik Odbora za kulturo, šolstvo in šport pri mestnem svetu MOM, v imenu Mestne občine Maribor slovesno otvoril 7. kongres evropske esperantske unije (EEU), je danes Zlatko Tišljar, tajnik EEU in predsednik Organizacijskega odbora 7. kongresa EEU, na novinarski konferenci poudaril sporočilo, ki ga želijo udeleženci kongresa ob zaključku zasedanja prenesti v javnost in predvsem na slovensko vlado. Na prvem mestu želijo izpostaviti pomembnost jezikovne enakopravnosti med narodi v Evropski uniji, ki bi zagotovo doprinesla k večjemu medsebojnemu razumevanju in stabilnejšemu miru. Prav tako bi bilo nujno potrebno v okviru EU nameniti več denarja manjšim organizacijam in društvom, ki vlagajo velike aktivnosti predvsem na področju  enakopravne jezikovne komunikacije v EU.

Tišljar je izpostavil tudi dve zanimivosti iz celotedenskega programa kongresa. In sicer bodo organizirali posebne obiske udeležencev kongresa pri družinah v Mariboru, saj pravi, da je to pravzaprav smisel interkulturnega dialoga, kar je tudi ena izmed glavnih tem na letošnjem kongresu. Tako bodo ljudje ob direktnem stiku na domu lahko ugotavljali, kako smo si dejansko različni tako po načinu življenja kot tudi po kulturi, navadah ipd.. Kot druga posebnost kongresa pa je tudi t.i. vzporedni otroški kongres, ki poteka na Arehu. Tam se je v tem času srečalo 9 otrok iz 5 držav, ki se v tem času učijo esperanta, prav tako pa spoznavajo jezike vseh drugih držav, od koder sami tudi prihajajo.

Sean O Riain, predsednik EEU, na kratko predstavil »kalvarijo« težav, s katerimi se je morala soočati Irska, potem, ko je njihov nacionalni jezik »irščino« skorajda poplavila angleščina. Šele od 1.1.2007 naprej je tudi »irščina« postala eden izmed uradnih jezikov v EU. Zato je za njih esperanto idealen jezik enakopravnosti in pravičnosti.

Mikl je v zaključku poudaril, da je Maribor zelo ponosen tako na vodstvo EEU kot sposobnost lokalnih organizatorjev, da se kongresa v tem tednu odvija prav v mestu ob Dravi. To je tudi idealna priložnost za promocijo mesta in njegovih potencialov, saj udeleženci kongresa prihajajo iz 32 evropskih držav. Je pa uspešno izveden kongres tudi dobra popotnica pri naši kandidaturi za Evropsko prestolnico kulture leta 2012.

Na sliki od leve proti desni: Milan Mikl, predstavnik Mestne občine Maribor, predsednik Odbora za kulturo, šolstvo in šport pri Mestnem svetu MOM, Sean O Riain, predsednik Evropske esperantske unije (EEU), Zlatko Tišljar, tajnik EEU in predsednik Organizacijskega odbora 7. kongresa EEU, Melita Cimerman, predsednica Esperantskega društva Maribor in svetnica Mestnega sveta MOM, Vesna Obradović, sekretarka Organizacijskega odbora 7. kongresa EEU.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


vodoravna delilna črta