Okrogla miza na temo podnebnih sprememb
vodoravna delilna črta
11.12.2006

Podnebne spremembe in dokumentarni film Neprijetna resnica

V Planetu Tuš v Mariboru je bila danes dodatna promocija filma Neprijetna resnica z okroglo mizo, na kateri so sodelovali Janez Podobnik, minister za okolje in prostor, Franc Kangler, župan Mestne občine Maribor, Tim Simmons, britanski veleposlanik v Sloveniji, dr. Vesna Smaka Kincl, direktorica Zavoda za varstvo okolja, Mestna občina Maribor, dr. Lučka Kajfež Bogataj, strokovnjakinja s področja podnebnih sprememb in Stanislav Sraka, direktor Razvojne agencije Sinergija.

Film neprijetna resnica tudi v Slovenijo prinaša dve osrednji sporočili:

  • segrevanje ozračja je dokazan pojav, ki ga povzroča človeštvo,
  • vlade in vsi prebivalci planeta se morajo takoj začeti boriti proti podnebnim spremembam in segrevanju ozračja: v 10 letih bomo dosegli točko brez povratka, ko ne bomo mogli ničesar več storiti in bo naš planet dolgoročno nepovratno poškodovan.

Gostje na okrogli mizi in številni prisotni v dvorani so se strinjali, da so podnebne spremembe izjemno aktualna problematika, ki ji je potrebno posvetiti vso pozornost. Vsak je za svoje področje ocenil, kaj lahko stori za zmanjševanje posledic podnebnih sprememb, ki jim ne moremo več ubežati, lahko pa jih omejimo.


vodoravna delilna črta