Mestni občini Maribor status turističnega središča
vodoravna delilna črta
16.2.2006


Mestna občina Maribor ima številne dobre razloge za priznanje status turističnega središča, kar bi pomenilo možnost obratovanja prodajaln tudi ob nedeljah in praznikih.

Mestna občina Maribor je Vladi Republike Slovenije posredovala vlogo za ugotovitev možnosti podelitve statusa turističnega središča. To je utemeljila z naslednjimi dejstvi:
• Mestna občina Maribor ima v skladu z veljavno zakonodajo (ZPT) in odločbo s strani Ministrstva za malo gospodarstvo in turizem št.: 017-38/00-15, z dne 28.06.2000 še pridobljen status turističnega območja, ki velja do preklica.
• Na Mariborskem Pohorju je na več kot 80 ha, od tega več kot 80 % površine v Mestni občini Maribor, umeščen največji zimsko športni in smučarski center v Sloveniji. Letno se v tem centru ustvari preko 2,7 mio vseh prevozov, obišče pa ga preko 250.000 smučarjev.
• Turistični center Maribor - Pohorje ima za letne turistične programe urejene kolesarske in pohodniške poti, adrenalinski park Pohorje, Center naravne in kulturne dediščine - TIC Bolfenk na Pohorju, gorske vodnike, animatorje, informatorje ipd.
• V Mestni občini Maribor so terme ter vsi pogoje za visoko kakovosten wellness turizem, na primer v centru Habakuk in Medicinsko rekreacijskem centru Fontana.
• Maribor je slovensko in eno od evropskih romarskih središč z grobnico škofa Antona Martina Slomška - Blaženega, s sedežem rimsko katoliške škofije, prvo slovensko baziliko, največjo sinagogo v tem delu Evrope, dvorcem - muzejem Betnava, Stolno cerkvijo, obeležji dvakratnega obiska Papeža Janeza Pavla II., ipd.
• Maribor ima statusno opredeljeno staro mestno jedro, ki je hkrati tudi prizorišče pomembnih mednarodnih prireditev (Festival Lent, Festival Stare trte, splavarske prireditve ipd).
• Maribor je središče vinorodne pokrajine: ima svetovno atrakcijo - to je Stara trta, najstarejša trta na svetu (vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov), pomembne in odmevne znamenitosti, kot je 2,5 km dolga Vinagova vinska klet ter vinske ceste.
• Mesto ima tri turistično informacijske centre, organizirano vodniško službo, operno, baletno in dramsko hišo Slovenskega narodnega gledališča Maribor ter več muzejev.
• Prireditve v mestu so posebej odmevne in dobro obiskane tako s strani gostov iz tujine kot iz Slovenije. Zlasti prepoznavne so: Zlata lisica, Festival Lent, Festival Stare trte, prireditve na Bolfenku. Mesto ima kakovostne športne objekte in odmevne mednarodne športne prireditve ter prvenstva oz. turnirje, ki pripeljejo v mesto preko 700.000 obiskovalcev.
• V Mariboru so veliki potenciali za kongresni turizem, na primer v okviru hotelov Habakuk in Piramida ter objektov Univerze.

V Mestni občini Maribor zabeležimo letno preko več sto tisoč nočitev, od tega več kot 65 % iz tujine. Samo poraba gostov, ki prenočujejo v Mariboru, je na primer ocenjena na preko 14 mio €. Turistični center Maribor - Pohorje ima 2.547 postelj najvišjega in visokega standarda (3 do 5 zvezdic), od tega jih je 1.874 v Mestni občini Maribor, ostalih 673 pa v občinah Hoče - Slivnica in Ruše.

Menimo, da so vsi našteti razlogi dovolj dobra utemeljitev, da se Mestni občini Maribor prizna status turističnega središča. To bi pomenilo tudi možnost obratovanja prodajaln tudi ob nedeljah in praznikih.


vodoravna delilna črta