Županova praznična poslanica
vodoravna delilna črta
24.12.2005

Srečno novo leto 2006 voščim in vse najboljše vam želim!

Spoštovani!

Še nekaj dni nas loči od novega leta. Ob tem se spominjamo, kaj nam je prineslo leto 2005 in premišljujemo, kakšno bo naslednje leto. Leto 2005 si bom gotovo zapomnili po mnogih rečeh. Bolj kot prejšnja leta se je pokazalo, kako krhki smo lahko ob mogočnih silah narave. Naravne katastrofe so idilična in romantična mesta spremenili v kraje trpljenja in strahot. Pred njimi niso bila varna niti mesta in pokrajine niti najbolj mogočne države sveta. Veliko ljudi je izgubilo svoje domove, mnogi žal tudi življenja. Neurja in plazovi niso prizanašali niti nam, vendar smo naredili vse, kar je bilo v naši moči, da smo pomagali prizadetim.
Na naše življenje so bolj kot prej vplivale globalne gospodarske spremembe, ki so posegle v naše gospodarstvo s pozitivnimi in negativnimi posledicami. Zgroženi smo bili ob najavljeni likvidaciji ene naših najuspešnejših firm, po drugi strani pa smo ponosni na prihod svetovno znanega koncerna, ki je izbral naše mesto v konkurenci 36 mest iz cele Evrope in sveta.
Brezposelnost je še vedno naš velik problem, a pomembno je, da se v zadnjih letih vztrajno zmanjšuje in zaposlenost povečuje. Brezposelnost je sedaj najnižja v zadnjih petnajstih letih, zaposlenost pa najvišja. Naš poglavitni cilj je, da bi se izboljševanje nadaljevalo tudi v prihodnje.
Naše mesto spreminja svojo podobo. K temu prispevajo številne investicije. V zadnjih letih je bilo v Mariboru za več kot 100 milijard večjih investicij, največ s področja gospodarstva, stanovanjske gradnje in infrastrukture (ceste, varovanje okolja). Trenutno je v teku za 66 milijard investicij, v pripravi pa za 140 milijard. V približno osmih letih bo v naše mesto investirano skupaj za več kot 300 milijard SIT. Naše mesto, naš dom in naša država spreminjata svojo podobo. Občanke in občani našega mesta, državljanke in državljani naše države smo že veliko postorili, a še več truda je pred nami.
Sedaj so pred nami najprej praznični dnevi, ko si še bolj kot sicer želimo biti s tistimi, ki so nam najdražji v varnem zavetju in toplini doma. To so trenutki sreče, družinske sreče. Vsem želim, da bi praznike preživeli v prijetnem in toplem vzdušju. Prav je, da ob tem pomislimo tudi na tiste, ki so bolni, sami in osamljeni, pomoči potrebni.
Srečno novo leto 2006 voščim in vse najboljše vam želim!


vodoravna delilna črta