Evropski teden mobilnosti
vodoravna delilna črta
4.9.2003

Letošnji slogan je »Avto ni vse. Premakni se!«

Mnoga evropska mesta, ki se zavzemajo za trajnostni razvoj, so določila 22. september za evropski dan brez avtomobila s sloganom »V mestu brez avtomobila!«. Tudi v mestu Maribor bo v času od 16. do 22. septembra 2003 organizirano potekal že drugi evropski teden mobilnosti. Teden je namenjen spodbujanju ljudi, da pešačijo, se vozijo s kolesi in uporabljajo javni potniški prevoz ter tako pripomorejo k boljši kakovosti zraka, zmanjšanju hrupa in posledično k izboljšanju kvalitete življenja.

Tudi mnoge slovenske občine se pridružujejo letošnji akciji, katere sloga je »Avto ni vse. Premakni se!« Tako bo tudi v Mestni občini Maribor 16. september posvečen javnemu prevozu, 18. september kolesarjem, 22. september pa bo dan brez avtomobila.

Na dan javnega prevoza, 16. septembra 2003, bo podjetje Certus AP Maribor d.d. mestne avtobusne prevoze opravljalo brezplačno. Na osrednjem prireditvenem prostoru Trga svobode bo potekala predstavitev mestnega prevoza od linij, voznih redov, vozovnic in cenikov ter sodobnih mestnih avtobusov.

Aktivnosti ob dnevu kolesarjev bodo potekale v četrtek, 18. septembra 2003, med 10. in 13. uro. Kolesarjem bo predstavljena varna kolesarska pot od mestnega središča do snežnega stadiona, ki predstavlja cilj rekreativnega kolesarjenja mnogih Mariborčanov. Predstavljeni bodo problemi, s katerimi se kolesarji srečujejo, kolesarjenje pa bo predstavljeno kot varčna, učinkovita, zdrava in okolju prijazna oblika prevoza in rekreacije.

V akciji bodo predvidoma sodelovali starejši kolesarji in učenci osnovnih šol, ki so v lanskem šolskem letu že opravili kolesarski izpit in imajo dovolj znanja za spoznavanje prometa v mestnem središču. Vsem osnovnošolci, ki bodo sodelovali v kolesarjenju po mestni prometnicah, bo Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Maribor podaril majico.

Dan kolesarjev je namenjen kolesarjem in kolesarjenju. Na Trgu svobode bo organizirana razstava starih koles, predstavitev kolesa na pomožni električni pogon, predstavitev policistov in redarjev na kolesih ter tekmovalne šole KK Branik. Za udeležence bo potekalo tudi tekmovanje v spretnostni vožnji na poligonu. Zveza prijateljev mladine bo organizirala ustvarjalno delavnico, svoje aktivnosti pa bo predstavila tudi Mariborska kolesarska mreža.

Dan brez avtomobila bo v ponedeljek 22.septembra 2003. Namen je seznanjanje in obveščanje javnosti o vzrokih in posledicah, ki nastajajo zaradi prevozov ljudi in blaga predvsem povezanih z onesnaževanjem zraka, hrupom, preobremenjenostjo mestnih cest, problemom mirujočega prometa,… V okviru Evropskega tedna mobilnosti bo Radio Center v petek, 19. septembra 2003, na Glavnem trgu pripravil prireditev »Center za center«. S prireditvijo bo v tednu mobilnosti popestreno dogajanje v starem mestnem jedru. Teden mobilnosti je priložnost, da razmislimo o prednostih uporabe javnega prevoza ali kolesa za prevoz na delo in pustimo osebne avtomobile doma. Za vzpodbudo k takšni odločitvi bo v času od 16. do 22. septembra spremenjena prometna ureditev v mestnem središču tako, da bodo za osebni in motorni promet zaprti Stari most in Svetozarevska ulica od Ulice Heroja Bračiča do Trga svobode ter Partizanska cesta pred Modno hišo. Promet po teh ulicah bo dovoljen le avtobusom, taksistom ter kolesarjem in pešcem. Ureditev temelji na strokovnih podlagah in je ena od opcij ureditve prometa v prihodnje. V navedenem obdobju bodo spremljane prometne ureditve in posledice spremenjene ureditve.


vodoravna delilna črta