Nastop turškega nacionalnega ansambla Istanbul Meh
vodoravna delilna črta
21.10.2005

Vstop na koncert je brezplačen.

V petek 21. oktobra, bo ob 20. uri v Narodnem domu v Mariboru koncert turškega nacionalnega ansambla Istanbul Mehter Group. Vstop na koncert je brezplačen.

Istanbulska skupina Mehter, ki nastopa v originalnih zgodovinskih uniformah in igra na specialne instrumente, bo svoj obisk v Mariboru predvidoma pričela ob 16. uri s svečanim korakanjem iz Glavnega trga preko Gosposke ulice in Jurčičeve ulice na Grajski trg in Trg svobode ter nazaj do predvidoma 16:30.

"MEHTER" glasba (glasba janičarjev)! Simbol mogočnosti, blišča, moči, suverenosti in neodvisnosti! V turški tradiciji zaseda pomembno mesto. S svojim gorečim zvokom je vojakom vlivala pogum in moč ter jih bodrila na poti v bolj in v času miru naznanjala obstoj in ugled države ter moč tradicije.

ISTANBUL MEHTER GROUP predstavlja njen originalen slog in karakteristike, skupaj z uniformami in instrumenti, ki so enaki originalom. Značilno maširanje, edinstvene uniforme, tradicionalna glasbila in protokol še vedno nosijo in prenašajo sporočila preteklosti ter tradicijo, ki je zakoreninjena v ljudstvu. Presenetljiv je vpliv, ki ga je "mehter" glasba imela skozi zgodovino in razvoj glasbe. Vplivala je ne samo na formiranje tovrstnih orkestrov po različnih državah temveč je bila tudi inspiracija velikih del skladateljem, kot so Mozart, Haydn, Beethoven in Gluck.

Turška zasedba, ki jo je 1991. leta ustanovilo Ministrstvo za kulturo, izvaja tudi študije in raziskave na področju stare glasbe, njene zgodovinske vrednosti in tradicije ter redno gostuje po svetu.


vodoravna delilna črta