Mariborska ulična razsvetljava na starih razgledni
vodoravna delilna črta
9.4.2004

Razstavo je pripravil Smiljan Pušenjak.

Zvečer ob 18. uri bodo v razstavišču Zavoda za prostorsko načrtovanje odprli razstavo, ki je pripravljena ob 750 obletnici prve omembe Maribora kot mesta. Razstavo ulična razsvetljava na starih razglednicah je pripravil Smiljan Pušenjak, dolgoletni zbiralec starih razglednic, založnik in fotograf.

Na razstavi, ki bo odprta do 30. aprila 2004, bo razstavljenih več kot 60 fotopovečav formata 30×40, starih razglednic (od 1904. leta dalje) ter nekaj primerjav z današnjim stanjem. Na ogled bo tudi Načrt javne razsvetljave za Maribor iz leta 1932, katerega original je shranjen v Pokrajinskem arhivu Maribor.

Maribor je mesto z velikim številom starih razglednic z nočnimi posnetki, 1883. leta pa je v Mariboru zasvetila prva električna žarnica, ki je bila hkrati tudi prva v Sloveniji in v tem delu Evrope. V spomin na ta dogodek je bila lani na Grajskem trgu postavljena spominska plošča.

Pri organizaciji razstave sodelujejo tudi Pokrajinski arhiv Maribor, Društvo arhitektov Maribor, Arhivsko društvo Maribor, podjetji Nigrad in Elektro Maribor ter nekatere druge ustanove in podjetja.


vodoravna delilna črta