Spominski dan mesta Maribor
vodoravna delilna črta
21.11.2003

Letos je slovesnost ob spominskem dnevu mestne občine Maribor združena s praznovanjem dneva 72. brigade in Vojašnice generala Maistra ter s 35. obletnico ustanovitve Teritorialne obrambe Republike Slovenije.

Župan Mestne občine Maribor Boris Sovič in poveljnik 72. brigade podpolkovnik Vladimir Maher vas vljudno vabita na slovesnost ob spominskem dnevu Mestne občine Maribor, dnevu 72. brigade in Vojašnice generala Maistra ter ob 35. obletnici ustanovitve Teritorialne obrambe Republike Slovenije. Slovesnost se bo pričela v petek, 21. novembra 2003, ob 11. uri na Trgu svobode v Mariboru. Slavnostni govornik na slovesnosti bo generalmajor Ladislav Lipič, načelnik Generalštaba Slovenske vojske. Kulturni program bosta izvedla orkester Slovenske vojske in mešani pevski zbor Prve gimnazije Maribor. Slovesnosti bo sledila položitev vencev pred spomenik generala Maistra, pred kip generala Maistra v avli Mestne občine Maribor ter pred spomenik borcev za severno mejo.

Ob 12.30 bo v razstavnem prostoru Zavoda za prostorsko načrtovanje v Grajski ulici 7 odprtje razstave z likovnih delavnic Maister 2003.

Rudolf Maister se je rodil v Kamniku 1874. leta. Služboval je v raznih krajih Slovenije in takratne Avstro-Ogrske monarhije. Kot poveljnik se je ob koncu 1. svetovne vojne povezal z Narodnim svetom za Štajersko in 1. novembra 1918 prevzel vojaško poveljstvo nad Mariborom in slovensko Štajersko. Ker je mestni svet razglasil priključitev Maribora k republiki Nemški Avstriji, je Maister na svojem območju nemudoma ustanovil slovensko vojsko z okoli 4000 vojaki in 200 častniki ter v noči na 23. november s svojo četo razorožil zeleno gardo. Novembra in decembra je nato zasedel narodnostno mejno območje na Štajerskem. Po njegovem severnem robu v glavnem poteka še danes državna meja. Umrl je 1934. leta na Uncu pri Rakeku, pokopan pa je v Mariboru. Mestni svet je 1995. leta sprejel sklep, da je 23. november spominski dan mestne občine Maribor. To je dan, ko je 1918. leta general Rudolf Maister osvobodil Maribor. V mestni občini Maribor praznujemo štiri spominske dneve, osrednji praznik pa je 20. oktober.


vodoravna delilna črta