Očistimo in polepšajmo mesto
vodoravna delilna črta
29.3.2003

Da bo mesto Maribor urejeno.

Vsako leto pomladi v mestu Maribor steče projekt Očistimo in polepšajmo mesto, ki pripomore k lepšemu in bolj urejenemu izgledu mesta.

V začetku tega tedna je bil zaključen projekt odvoza kosovnih odpadkov z naslovom Od vrat do vrat, ki je že šesto leto zapored potekalo v organizaciji podjetja Snaga. Zbiranjem kosovnih odpadkov se je pričelo 24. februarja 2003. Trajalo je 25 delovnih dni, vanjo pa je bilo dnevno neposredno vključenih pet do osem vozil z vozniki in osem do deset komunalnih delavcev. Do zaključka akcije 24. marca 2003 je bilo na navedenih območjih zbranih preko 8.300 m3 oz. 938 ton kosovnih odpadkov, kar je v primerjavi z enakim lanskoletnim obdobjem za šestino manj. To gre najverjetneje pripisati temu, da poteka akcija že šesto leto, zato je večina prebivalstva stare zaloge kosovnih odpadkov že spravila s svojih podstrešij, bodisi v okviru akcij ali na kakšen drug način.

Tudi letos je mestna občina Maribor povabila krajevne skupnosti, mestne četrti, šole in društva, da pripravijo čistilne akcije v svojem okolju. V teku je čistilna akcija v mestni četrti Radvanje, Tabor in Ivan Cankar. Posebno čistilno akcijo je izvedla tudi Študentska organizacija Univerze v Mariboru. Tudi nekatere druge krajevne skupnosti so akcije že izvedle. 5. aprila je načrtovana večja akcija čiščenja Vrbanskega platoja, ki jo organizira Mariborski vodovod. Pripravljen in organiziran bo odvoz in zbiranje zelenega obreza.

V začetku maja bo letos že četrtič organizirana ter na Grajskem trgu in na Trgu svobode postavljena prodajna razstava cvetja in grmovnic, k sodelovanju pa vabimo vse vrtnarje in cvetličarje.

Pomladi se pripravlja tudi vsakoletna krasitev mesta s cvetjem in novimi grmički. Tudi letos bo približno 250 košaric s cvetjem oživilo in polepšalo podobo mesta. Posebna pozornost bo namenjena urejanju šol in vrtcev.

Ob tej priložnosti vabimo vse občanke in občane, da poskrbijo za svoje okolje ter na ta način tudi sami prispevajo k urejenosti našega mesta.


vodoravna delilna črta