Očistimo in polepšajmo naše mesto
vodoravna delilna črta
8.5.2003

V petek se že četrto leto zapored prične prodajna razstava cvetja in grmovnic. Odziv na akcijo odvoza opuščenih osebnih vozil nad pričakovanji.

Med programe za lepo in urejeno mesto spada več različnih projektov in akcij.

Že v mesecu februarju se je pričelo zbiranje kosovnih odpadkov v akciji Od vrat do vrat. Letos je bilo v 25 delovnih dneh zbranih preko 8.300 m3 oz. 938 ton kosovnih odpadkov. Mestna občina Maribor je tudi letos povabila krajevne skupnosti, mestne četrti in društva, da pripravijo čistilne akcije v svojem okolju. Številni so na svojem območju organizirali čistilne akcije, v katerih je sodelovalo tudi javno komunalno podjetje Snaga. Na območju mesta je bilo v času od 21. marca do 25. aprila postavljenih več zabojnikov za smeti, v katerih se je nabralo 977 m3 odpadkov.V tem času je podjetje Snaga razdelilo več kot 2000 vreč za odpadke, v čistilnih akcijah pa več kot 1500 parov rokavic.

Danes se letos že četrto leto zapored začne postavljati prodajna razstava cvetja, okrasnih grmovnic in dreves na Grajskem trgu in na Trgu svobode. Na stojnicah v centru mesta se bo v petek, 9. in v soboto, 10. maja, med 9. in 19. uro predstavljalo 9 razstavljalcev, ki bodo z urejenimi stojnicami marsikomu dale idejo za ureditev okolja svojega doma.

Kot vsako leto bo tudi letos že tretjo leto zapored v mestu obešenih več kot 250 košaric s cvetjem. Cvetlične košarice bodo krasile osrednje mestne trge in ulice, Stari most, Titov most ter letos tudi Koroški most. Košarice z rožami se na določena mestna že nameščajo; predvidoma bodo dela zaključena do konca naslednjega tedna.

V okviru spomladanskega čiščenja območja mestne občine Maribor poteka tudi akcija organiziranega odvoza opuščenih osebnih vozil, ki se je začela sredi aprila. Doslej je bilo odpeljanih več kot 100 vozil. Odziv je nad pričakovanji, kar gre pripisati ugodni ceni (strošek odvoza je 3600 tolarjev) in večji ekološki ozaveščenosti prebivalcev. Ker je zaključek akcije predviden 15. maja, lahko zainteresirani še vedno naročijo odvoz svojega zapuščenega osebnega vozila osebno na Surovini, Lahova ulica 40. Informacije lahko dobijo po telefonu 02 45 03 965 ali 041 635 731.

Obnavljajo in urejajo se nekateri deli mestnega parka, drevoredi in cvetlična korita. V sklopu pomladanskega čiščenja in lepšanja bo urejenih več manjših zelenic, tudi tistih, ki so bile v letošnji zimi poškodovane.


vodoravna delilna črta