Bistro glavo varuje čelada
vodoravna delilna črta
14.5.2003

V kolesarjenju po mestu bo sodelovalo okoli 200 osnovnošolcev, ki jim bo Svet za varnost in preventivo v cestnem prometu podaril kolesarske čelade.

Da bi opozorili na pomen ustrezne opreme kolesarjev v Mariboru ter predstavili koristnost in uporabnost kolesarskih čelad za otroke in odrasle, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Maribor v sodelovanju s Policijo, Mestno redarsko službo, KK Branik Maribor, Zvezo prijateljev mladine Maribor, Mariborsko kolesarsko mrežo, Mestnimi pazniki in člani Avto-moto društva organizira vzgojno preventivno akcijo Bistro glavo varuje čelada.

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu namenja posebno pozornost mladim kolesarjem, saj so kolesarji poleg pešcev med bolj ogroženimi udeleženci v prometu.V Sloveniji je od leta 1970 do leta 2000 v prometnih nesrečah umrlo 1544 otrok in mladostnikov, kar je 10,2 odstotka vseh mrtvih v prometnih nesrečah. V zadnjem času se številke žrtev k sreči sicer zmanjšujejo, vendar so še vedno previsoke. Med žrtvami prometnih nesreč so žal tudi mladi kolesarji. V obdobju od leta 1995 do 1999 je življenje izgubilo 6 kolesarjev v starosti od 7 do 14 let, 542 pa je bilo poškodovanih. Med posledicami prometnih nesreč, v katerih so udeleženi kolesarji, so najbolj pogoste poškodbe glave, ki spadajo med najtežje poškodbe.

V akciji bo predvidoma sodelovalo okoli 200 kolesarjev, predvsem učencev osnovnih šol, ki so v lanskem šolskem letu že opravili kolesarski izpit in imajo dovolj znanja in spretnosti, obenem pa bo to zanje priložnost za spoznavanje prometa v mestnem središču. Vsem prijavljenim udeležencem vzgojno preventivne akcije, ki se bodo udeležili organiziranega kolesarjenja po mestnih prometnicah, bo Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Maribor podaril kolesarsko čelado. Kolona kolesarjev se bo oblikovala na spodnji ploščadi Trga svobode ter v spremstvu policije, mestnih redarjev na kolesih ter kolesarjev KK Branik krenila po mestnih prometnicah.

Prireditev bo potekala v sredo, 14. maja 2003, med 10.00 in 13.00 uro na Trgu svobode, namenjena pa bo predvsem kolesarjem in kolesarjenju. Strokovni sodelavci bodo udeležencem in obiskovalcem akcije svetovali, kako naj varno kolesarijo, o nakupu kolesa, nošenju kolesarske čelade, o opremi kolesa in kolesarja. Za udeležence akcije bo na prireditvenem prostoru Trga svobode potekalo tudi tekmovanje v spretnostni vožnji na poligonu. Predstavili se bodo policisti v spretnosti in varni vožnji z motornim kolesom. Zveza prijateljev mladine bo organizirala ustvarjalno delavnico.


vodoravna delilna črta