Pestro dogajanje ob zaključku evropskega prvenstva do 21 let
vodoravna delilna črta

Približuje se zaključni del UEFA evropskega prvenstva do 21 let v organizaciji Slovenije in Madžarske. Zaključne tekme prvenstva bodo potekale med 31. majem in 6. junijem. V Mariboru bomo 31. maja lahko spremljali četrtfinalno tekmo med Španijo in Hrvaško ter polfinalno tekmo, ki se bo odvijala 3. junija. Finalna tekma bo v Ljubljani.
 
 Za zaključni del prvenstva smo v MO Maribor pripravili pester nabor dogodkov, ki se bodo odvijali od 29. maja naprej:
 
- LET'S PLAYSTATION – 29. maj med 10:30 in 17. uro, Trg svobode
V soboto, 29. maja, bo na Trgu svobode na prostem potekal turnir v igranju videoigre igre FIFA Let's playstation. Na tekmovanje se je možno prijaviti preko naslednje povezave: https://gamegang.si/momfifa21turnir/#prijava.
 Tekmovanje v videoigri bo potekalo v dveh delih, in sicer za vse, ki se bodo na tekmovanje prijavili (ti bodo v posebnem ograjenem prostoru) in naključne obiskovalce. Naenkrat se bo lahko pomerilo 12 prijavljenih igralcev in 4 naključni obiskovalci prireditve.
Elektronski šport ali e-šport je ime za aktivnost tekmovalnega igranja videoiger preko računalnika, konzole ali mobilne naprave. Vrednost segmenta je v letu 2021 narasla na 1,65 milijarde evrov, e-šport je tako torej najhitreje rastoč gledalski šport na svetu.
Najboljši igralci bodo nagrajeni z vstopnicami za ogled tekem UEFA U21.
 
- SAJENJE DREVES – 2. junij, Kajuhova ulica
Na Kajuhovi ulici bomo posadili 16 dreves za 16 sodelujočih reprezentanc tekmovanja. Drevesa je sofinancirala UEFA, zasaditev pa bo potekala pod okriljem projekta A2P (AIR2PLAY), v katerem sodeluje Nogometna zveza Slovenije (NZS). Drevesa Pensilvanskega jesena smo izbrali skladno z arboristično stroko. Drevesom bomo uredili tudi ustrezno leseno oporo, zaščitena bodo s trstičjem za  preprečevanje sončnega ožiga, nameščene pa bodo tudi zalivalne vreče za kapljično namakanje drevesnih kolobarjev.
Na uradni zasaditvi pričakujemo delegacijo predstavnikov NZS s predsednikom Radenkom Mijatovićem in predstavnike UEFE.
 
- GRAFFITI JAM – 29. maj do 4. junij, krožišče na Lackovi cesti v Radvanju
Ekipa ustvarjalnih mladih lokalnih grafitarjev bo med 29. majem in 4. junijem na uradno potrjeni mestni lokaciji za grafitiranje ob krožišču na Lackovi cesti s športnimi poslikavami počastila zgodovinski športni dogodek. Prav tako pa bo s svojimi poslikavami drugim grafitarjem otvorila poligon za grafitiranje določenih javnih površin za konstruktivno stensko umetnost. Odprtost za vzpostavitev dialoga s predstavniki grafitarske subkulture bo dolgoročno izboljšala kakovost življenja v mestu, omogočila spodbujanje konstruktivne grafitarske kulture in estetsko poživitev dela urbane vedute mesta.
Otvoritveni dogodek ob krožišču bo potekal 2. junija, ustvarjalne grafiti delavnice za otroke na vadbenem t.i. grafiti poligonu v izvedbi mladih avtorjev športnih poslikav pa 3. in 4. junija od 16. do 18. ure.
 
- LIGA MARIBOR-nogometna liga mestnih četrti in krajevnih skupnosti – 5. junij do 13. junij, Športni park Tabor
Liga Maribor bo pomembna zapuščina prvenstva UEFA do 21 let. Nogometna liga bo odslej potekala vsako leto. V ekipah bodo sodelovali neprofesionalni nogometaši različnih starosti in s stalnim prebivališčem v mestni četrti ali krajevni skupnosti, ki jo bodo zastopali. Ekipe bodo sestavljene po sistemu 6 igralcev + 1 golman in največ 5 spremljevalcev. Vsaka sodelujoča ekipa bo prejela kompletni dres za vsakega člana ekipe (12 kompletov) in trenirke.
 
Liga Maribor bo potekala po turnirskem sistemu ob sobotah in nedeljah na igrišču z umetno travo v Športnem parku Tabor.
Na letošnji prvi ligi bo sodelovalo 10 ekip, in sicer:
- ekipe mestnih četrti: Brezje-Dogoše-Zrkovci, Magdalena, Nova vas, Pobrežje, Tabor in
- ekipe krajevnih skupnosti: Bresternica – Gaj, Kamnica, Limbuš, Pekre, Malečnik-Ruperče.
 
Ligaške tekme se bodo začele v soboto, 5. junija, finale pa načrtujemo v nedeljo, 13. junija.
Vljudno vabljeni, da se tekem udeležite in podprete nogometaše iz vaše mestne četrti ali krajevne skupnosti!
 
- CVETLIČNA ŽOGA – do zaključka prvenstva
Glavni trg bo do zaključka prvenstva krasila velika cvetlična žoga v vijolično-beli barvi. Po prvenstvu bodo cvetlice prestavljene na parkovne površine v mestu.
 
Vsi dogodki se bodo odvijali z upoštevanjem priporočil NIJZ za zajezitev epidemije koronavirusa.
 

Vstop na stadion

Nogometni spektakel bo tokrat potekal pred gledalci, ki bodo morali za vstop na stadion izpolnjevati PCT pogoje. Hitro testiranje na prisotnost virusa SARS-CoV-2 bo brezplačno omogočeno na dan posamične tekme Uefa evropskega prvenstva do 21 let na stadionu v Mariboru (od 10.00 naprej), vstop na stadion pa bo mogoč z negativnim rezultatom testa, ki ni starejši od 72 ur.

 

 

 
                                                                  


vodoravna delilna črta