Svetovni dan zemlje in odnos do narave
vodoravna delilna črta

Svetovni dan Zemlje (22. april) nas opominja, da moramo dnevno narediti nekaj, s čimer naš planet ohranjamo v boljši kondiciji. Od leta 1970 številni posamezniki in okoljske organizacije na ta dan pripravljajo različne dogodke in prireditve, s katerimi opozarjajo na ranljivost in enkratnost planeta, na katerem živimo.
 
Vodilna tema letošnjega Dneva Zemlje je »Obnovimo našo Zemljo«. Obnova je možna s spremembo. V Global Footprint Network navajajo pandemijo covida-19 kot dokaz, da je sprememba potrošniških navad mogoča v zelo kratkem času. Pa vendar, po njihovih izračunih porabljamo toliko naravnih virov, da bomo kmalu potrebovali dve Zemlji. Pri tem so upoštevane vse potrebe človeštva – po hrani, energiji in prostoru. Kaj lahko storimo, da bomo porabili manj? K doseganju ciljev trajnostnega razvoja lahko pomembno prispeva okoljsko ozaveščanje oziroma krepitev zavesti o skupni odgovornosti za stanje v okolju in spodbujanje pripravljenosti na spreminjanje sistema vrednot in življenjskega sloga vseh prebivalcev.
 
Večina dogodkov ob dnevu Zemlje letos poteka v digitalni oblik in jih lahko spremljate tudi na spletni strani http://okolje.maribor.si/domov/ .
Da jih ne bomo obeležili samo virtualno, vas vabimo na sprehod ali katerakoli drugo športno aktivnost v naravi. Lahko se odpravite po učnih poteh, počnete veliko zabavnega, prijetnega in poučnega! Naravno okolje je spodbudno okolje za učenje in igro, saj nudi veliko spodbud, ki pozitivno vplivajo na razvoj čutil in opazovalnih spretnosti. O naravi se na splošno radi izražamo lepo in občudujoče. Vendar kakšen pa je naš odnos do nje v resnici?


vodoravna delilna črta