V čistilni akciji so Mariborčani zbrali 4 tone komunalih odpadkov
vodoravna delilna črta

 

Mestna občina Maribor je ob podpori Javnega holdinga Maribor (JHMB), zlasti podjetij Snaga, Nigrad, Mariborski vodovod in Marprom, v soboto, 17. aprila, izvedla prvi del spomladanske čistilne akcije Moji odpadki – moja skrb. Sodelovali so krajani enajstih mestnih četrti (MČ) in krajevnih skupnosti (KS) na desnem bregu Drave: Limbuš, Pekre, Studenci, Tabor, Magdalena, Nova vas, Radvanje, Razvanje, Pobrežje, Brezje-Dogoše-Zrkovci in Tezno; ocenjujemo, da se je akciji pridružilo skupno okoli tisoč občanov.

 

Pobranih je bilo:
- 3000 kilogramov mešanih komunalnih odpadkov in
- 4120 kilogramov zelenega obreza.
Na zbirnih mestih se je nabralo tudi 2220 kilogram kosovnih odpadkov, ki pa jim ta akcija sicer ni bila namenjena.

Najboljši odziv občanov in tudi odlično organiziranost akcije smo ugotovili v KS Limbuš; zelene dele kraja in okolico stanovanjskih naselij je čistilo okoli 150 krajanov, ki so se organizirali tudi v okviru društev: Turističnega društva Limbuš, Taborniškega društva Maistrov rod in Društva upokojencev. V MČ Razvanje so sodelovali krajani in predstavniki Turističnega društva. Najmanj odziva krajanov smo ugotovili v MČ Tezno, Pobrežje in Nova vas.
V Novi vasi in na Taboru smo s pomočjo gasilcev PGD Radvanje odstranjevali belo omelo z dreves v Prušnikovi ulici ter pri Vrtcu Jadvige Golež v Betnavski ulici in na Cesti zmage. V koordinaciji Gasilske brigade Maribor so se v akcijo vključili tudi gasilci PGD Pobrežje in PGD Pekre, ki so pomagali pri organizaciji zbirnih mest in pobiranju odpadkov. V MČ Brezje-Dogoše-Zrkovci so v akciji sodelovali učenci OŠ Draga Kobala (podružnica Brezje).
Posebej so se organizirali v nekaterih občinskih javnih podjetjih in Skupni občinski upravi Maribor: Marpromovi sodelavci so čistili okoli zgornje postaje Pohorske vzpenjače, zaposleni v Mariborskem vodovodu pa v Betnavskem gozdu. Ekipa Skupne občinske uprave Maribor je čistila v Stražunskem gozdu. Že v četrtek in petek je, v okviru ekipe zaposlenih, aktivnosti začela Snaga: iz Stražunskega gozda so odpeljali 200 kilogramov odpadkov. Sodelavci Nigrada, ki ima sedež na Teznem, so pobirali odpadke na tem območju, zaposleni na Pogrebnem podjetju Maribor pa bodo ta torek urejali okolico pokopališč. Povezali so se tudi uporabniki Kulturnega centra Pekarna.
 
Občane vabimo, da se čistilni akciji pridružijo tudi naslednji teden, 24. aprila, ko bo potekala v mestnih četrteh in krajevnih skupnostih na levem bregu Drave: Bresternica-Gaj, Kamnica, Koroška vrata, Center, Ivan Cankar ter Malečnik-Ruperče.
 


vodoravna delilna črta