Župan MO Maribor Saša Arsenovič med prvimi podporniki akcije v Tednu boja proti raku
vodoravna delilna črta

Pričel se je 38. slovenski Teden boja proti raku, ki letos poteka od 1. do 7. marca 2021 pod geslom: Obvladovanje raka s cepljenjem. Na pobudo Zveze slovenskih društev za boj proti raku in Društva za boj proti raku Štajerske Maribor se je z namenom ozaveščanja javnosti tako začel projekt, imenovan »ZLATA MAŠNA«.
 
Simbol boja proti otroškemu raku je zlata barva oziroma zlata mašna. Projekt je zagnan z namenom  ozaveščanja javnosti in zbiranja sredstev za pomoč obolelim otrokom za rakom. V sodelovanju z UKC Maribor – Oddelek za onkologijo in podjetjem Moi iz Maribora, ki izdeluje modne dodatke iz slovenskega lesa, je javnosti predstavljen nov model lesenega metuljčka, poimenovan »ZLATA MAŠNA«, katerega je med prvimi kupil župan MO Maribor Saša Arsenovič. Vsi zainteresirani, ki želijo sodelovati v tem projektu, si lahko metuljček ogledajo in naročijo na spletni strani podjetja Moi od 1. marca 2021 dalje.
Povezava do spletne strani: https://moi-style.com/kontakt/
 
V tem tednu pa so na temo boja proti raku organizirani še številni spletni dogodki:
 
·         Novinarska konferenca s sporočilom za javnost:
o   Dogodek: ponedeljek, 1. marec ob 11. uri
o   Testna povezava: petek, 26. februar ob 14. uri
o   Meeting ID: 815 7713 5302; Passcode: 362218
 
·         Dan odprtih vrat Onkološkega inštituta Ljubljana s spletnim seminarjem za dijake:
o   Dogodek: torek, 2. marec ob 11. uri
o   Testna povezava: petek, 26. 2. 2021 ob 8. uri
o   Meeting ID: 854 7755 6541; Passcode: 472399
 
·         Slavnostna seja Zveze in regijskih Društev za boj proti raku:
o   Dogodek: sreda, 3. marec ob 11. uri
o   Testna povezava: ponedeljek, 1. marec ob 8. uri in dodatno ob 19. uri
o   Meeting ID: 890 2538 5654; Passcode: 884214
 
·         Letna skupščina Zveze in regijskih društev:
o   Dogodek: sreda, 3. marec ob 12. uri
o   Testna povezava: posebna testna povezava ni predvidena, predlagamo, da se testno povežete na zgoraj navedeno povezavo za slavnostno sejo
o   Meeting ID: 832 1604 1901; Passcode: 182402
 
·     Predstavitev mobilne aplikacije Wasaby.
Aplikacija je bila razvita v okviru projekta WASABY, ki ga financira Evropska unija. Zasnovana je po načelu učenja z igro in tekmovanjem ter pomaga razumeti sporočila  Evropskega kodeksa proti raku. Razvili so jo strokovnjaki Zveze evropskih lig proti raku (ECL) v sodelovanju z Mednarodno agencijo za raziskovanje raka pri Svetovni zdravstveni organizaciji (IARC-WHO), sodelovali pa so tudi sodelavci slovenske Zveze. Vljudno vabljeni, da si tudi sami naložite aplikacijo na svoje mobilne naprave (na voljo je tako za Android kot za iOS operacijski sistem, naložite jo brezplačno v nekaj sekundah v Google ali Apple trgovini) in jo preizkusite, delite jo tudi z mladostniki v vaši družini. Na voljo je v slovenskem jeziku.
 
V sklopu 38. slovenskega Tedna boja proti raku bo med ostalimi aktivnostmi organizirano tudi izobešanje plakatov ter zgibank 12 priporočil Evropskega kodeksa proti raku v vseh zdravstvenih domovih v Sloveniji.
 
Akciji, ki jo na Štajerskem koordinira Društvo za boj proti raku Štajerske Maribor, se pridružuje tudi Zveza Slovenska unija pacientov, Društvo za promocijo pacientovih pravic in dolžnosti Maribor, Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca v Mariboru, Alma mater Europaea-ECM, Mariborska knjižnica, občina Maribor, občina Lovrenc na Pohorju, občina Hoče Slivnica, občina Duplek, občina Selnica ob Dravi, občina Ruše in občina Miklavž na Dravskem polju.   
 

 
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), letno po vsem svetu pri okoli 400.000 otrocih in mladostnikih, do 19. leta starosti na novo odkrijejo raka. Po podatkih Onkološkega inštituta v Ljubljani, je najpogostejše rakavo obolenje pri otrocih levkemija. V Sloveniji letno za rakom umre od 10 do 15 otrok in mladostnikov do 19 leta starosti. Število mladih obolelih zadnja leta narašča, umrljivost pa upada.
 
Rak je gotovo ena tistih bolezni, ki bi jo večina raje preprečila kot zdravila – a kako? Že nekaj desetletij poznamo strokovno utemeljena priporočila, imenovana Evropski kodeks proti raku. Gre za preprostih in jasnih 12 nasvetov, z upoštevanjem katerih bi lahko dokazano preprečili od 30 % do 50 % vseh vrst raka. Leta 1986 so strokovnjaki programa »Evropa proti raku« na osnovi dotedanjih spoznanj o tem, kateri dejavniki iz življenjskega in delovnega okolja so povezani z nastankom raka in kaj je mogoče ukreniti, da se zmanjša breme te bolezni, izdelali prvo različico Evropskega kodeksa proti raku. Gre za nasvete, ki naj bi pripomogli k temu, da bi se, če bi jih upoštevali, zmanjšala obolevnost in umrljivost za rakom. Nova spoznanja o nevarnostnih dejavnikih, pa tudi o ukrepih za čim prejšnje okrevanje morebitne bolezni, so vodila do dodatnih dopolnitev kodeksa, nazadnje leta 2014.
 
 
 


vodoravna delilna črta