Na Olimpijskem festivalu evropske mladine, ki bo leta 2023 v Mariboru, prvič po 16-ih letih tudi nogomet
vodoravna delilna črta

Mestna občina Maribor kot organizator poletnega Olimpijskega festivala evropske mladine (OFEM) 2023 je prejela pismo podpore predsednika Evropske nogometne zveze (UEFA) Aleksandra Čeferina k uvrstitvi ženskega nogometa kot ene od tekmovalnih disciplin.

 
Nogomet bo tako v Mariboru na tekmovalnem sporedu OFEM prvič po letu 2005. Za to smo si, skupaj z organizacijskim odborom OFEM 2023 in s podporo Nogometne zveze Slovenije ter Evropskega olimpijskega komiteja, pri Uefi močno prizadevali.
 
Konec lanskega leta smo željo predstavili gospodu Aleksandru Čeferinu. Pojasnil nam je, da bi bilo na OFEM, kjer tekmujejo mladi do 18. leta, težko vključiti nogomet za fante, saj ima večina tekmovalcev v tej starosti že profesionalne pogodbe; mogoče pa je v program uvrstiti nogomet za dekleta.
 
Nogomet bo tako na OFEM 2023 edina športna disciplina, v kateri bodo tekmovala samo dekleta.
 
V svojem pismu podpore je Aleksander Čeferin med drugim zapisal, da je »razvoj ženskega nogometa ena od ključnih Uefinih strateških prednostnih nalog za evropski nogomet. UEFA zato pozdravlja in podpira vključitev ženskega nogometa v program Olimpijskega festivala evropske mladine 2023, saj to olajša popularizacijo tega športa in posledično povečuje število igralk.«
 
Doslej je bil nogomet na festivalu OFEM na sporedu sedemkrat, in sicer v Bruslju, Valkenswaardu, Lizboni, Esbjergu, Murcii, Parizu in Lignanu.
 
 
_______________________________________
 
O Olimpijskem festivalu evropske mladine
 
Olimpijski festival evropske mladine se pod pokroviteljstvom Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) in v organizaciji Evropskih olimpijskih komitejev (EOC) odvija vsaki dve leti v eni od evropskih držav, v zimski in poletni izvedbi.
 
OFEM je največji in edini večpanožni dogodek za najboljše mlade športnike v starosti med 14. in 18. letom iz Evrope, na njem pa sodeluje 50 držav. Gre za organizacijo športnega dogodka na temeljih olimpijskega duha, ki promovira povezanost, odprtost, medsebojno sprejemanje, toleranco in enakost, za organizatorja pa je priložnost, da te vrednote širi med udeležence in druge deležnike.
 
Mestna občina Maribor je povabilo k organizaciji poletnega OFEM 2023 od Olimpijskega komiteja Slovenije prejela, ko je od kandidature odstopil Koper.
 
Dogodek bo v Mariboru med 22. in 30. julijem 2023, v tem času bo Maribor glavno mesto športa v Evropi.
 
Projekt je lahko učinkovit pri regionalnem razvoju in sodelovanju na nacionalni ravni, saj za izvedbo zahteva koordinirano sodelovanje nacionalnih, lokalnih vladnih in nevladnih organizacij oziroma institucij.
 
Vlada RS je Mestni občini Maribor 5. januarja 2021 dala soglasje, da pri Evropskem olimpijskem komiteju uradno vloži kandidaturo za organizacijo OFEM 2023, in zagotovilo o sofinanciranju investicij v športne objekte in pri izvedbi OFEM 2023.


vodoravna delilna črta