Zmagovalka 7. Evropskega prvenstva v slam poeziji je Španka Olza Olzeta
vodoravna delilna črta

Finale 7. Evropskega prvenstva v Slam poeziji, ki ga je na spletu v živo spremljalo več kot 300 gledalcev iz vsega sveta, je okronalo novo prvakinjo. To je španska predstavnica Olza Olzeta, ki je s svojimi izjemnimi nastopi in pesmimi osvojila najvišje ocene strokovne žirije in publike.
 
Deseterica finalistov – Lucerna do Moco (Portugalska), Richárd Sárközi (Madžarska), Eva Kokalj (Slovenija), Dino More – Tremens (Hrvaška), Olza Olzeta (Španija), Julie Lombe (Belgija), Solja Krapu (Finska), Ondřej Hrabal (Češka), Panagiotis Drakopoulos (Grčija) in Alexander Delphinov (Rusija) se je na tekmovanju predstavila s popolnoma svežimi nastopi, s katerimi so navdušili strokovno žirijo in več kot 300 gledalcev, ki so čez spletne kanale MKC Maribor in partnerskih organizacij dogajanje spremljali v živo.
 
Pet izmed njih – Lucerna do Moco, Eva Kokalj, Dino More – Tremens, Olza Olzeta in Panagiotis Drakopoulos – se je z najvišjimi skupnimi ocenami uspešno prebilo v ožji izbor, kjer so se predstavili še s tretjim nastopom.
 
S skupno 83,4 točkami od 90 je po napetem ocenjevanju zmago slavila španska prvakinja Olza Olzeta, ki je ob prestižnem naslovu v nagrado prejela tudi uradni pokal prvenstva, umetniško skulpturo Jožeta Šubica, letošnjega prejemnika nagrade ZDSLU za življenjsko delo. Ob razglasitvi se je tudi sama čez splet javila v prenos prvenstva ter povedala, da je zmaga popolnoma nepričakovana in da je neizmerno srečna, saj se je imela prvič priložnost predstaviti na mednarodnem nivoju, zaradi česar se je iskreno zahvalila tako organizatorjem letošnjega prvenstva kot tudi organizaciji Slam Poetry Barcelona, ki ji je omogočila udeležbo.
 
Drugo mesto si je prislužil Lucerna do Moco iz Portugalske, tretje mesto pa je zasedla slovenska predstavnica Eva Kokalj.
 
Skupno si je predizbora in finale čez spletni prenos v živo ogledalo več kot 750 gledalcev iz Slovenije in tujine, ki so s svojimi odzivi in komentarji popestrili dogajanje ter s pomočjo spletnega glasovanja oddali 601 glas, s katerimi so neposredno soodločali o uvrstitvah v finale ter izbiri končnega zmagovalca.
 
Dvojezične in interaktivne dogodke sta povezovala Juš Milčinski in Mojca Frim, s kratkim pozdravnim nagovorom pa sta nastopajoče in gledalce ob tej priložnosti nagovorila in podžupanja Mestne občine Maribor Alenka Iskra ter direktorica MKC Maribor Marja Guček.
 
Nastope je ocenjevala strokovna komisija, ki so jo sestavljali pesnica in izkušena slamerka iz Makedonije Elena Prendžova, pesnik in izvežban kulturni organizator Mario Tomić iz Avstrije, zvočni performer in eno prvih imen v evropskem slamu Jaan Malin iz Estonije ter domači vitez poezije in literarni kritik Denis Škofič, petino glasov pa prispevali gledalci, ki so ob spremljanju spletnega prenosa lahko oddajali ocene za vsak posamezni nastop s pomočjo spletnega vprašalnika.
 
Korektnost in točnost tekmovanja je ves čas dogajanja budno nadzorovala nadzorna komisija prvenstva, ki sta jo sestavljala rapovski glasbenik ter slamer Mišel Ristov ter pesnica ter kritičarka Helena Zemljič.
 
Nina Medved, izvršna producentka tekmovanja:
 
»Vzdušje je bilo neverjetno. Dva dni smo imeli občutek, da smo živo povezani z vso Evropo in drugimi celinami, ki so nas spremljale. Najljubši del prvenstva je zame še zmeraj polfinale, v katerem se zvrstijo vsi uprizoritveni pesniki in pesnice in dobijo priložnost, da pred zbranim občinstvom predstavijo svojo poetiko besede, glasu in giba. Nekateri so močnejši v enem ali drugem, jasno, vsak ima tudi svoje izbrance, ki jih nagovorijo močneje. Da se za trenutek zdi, da si se empatično našel v izkušnji Drugega in prepoznal občutje, podobo, misel, ki ti jo je podaril nastopajoči tudi v lastni bivanjski izkušnji.
 
Ob tem sem izredno ponosna, da nam je uspel tak velik, resnično demokratičen, panevropski in bogat pesniški dogodek, na katerem se je za povrh slovenska predstavnica prvič uvrstila v finale in zasedla celo 3. mesto. Eva Kokalj je tako nocoj zapisala zgodovino pesniškega performansa in za to ji iskreno čestitam!«
 
MKC Maribor se ob tej priložnosti iskreno zahvaljuje vsem nastopajočim, partnerjem in organizacijski ekipi, ki so s svojim požrtvovalnim delom kljub edinstvenim okoliščinam in številnim omejitvam Evropsko prvenstvo v slam poeziji prvič v zgodovini uspešno v celoti prestavili v virtualni svet. Prav tako se iskreno zahvaljujemo vsem gledalcem, ki so s svojo pozitivno energijo poskrbeli, da je bilo tekmovanje kljub spletni izvedbi prav tako napeto in nepozabno, kot bi bilo v fizični obliki. Nenazadnje pa še enkrat izrekamo čestitke zmagovalki, ki si je priborila zasluženo zmago.
 
Olzine pesmi si je mogoče ogledati na:
 
Posnetke finala si je mogoče ogledati na:
·       Facebook strani MKC Maribor: bit.ly/EUSlam2020-finals

YouTube profilu MKC Maribor: youtu.be/qDEJrB3HqPQ

 

 


 

 

    Foto: Nina Medved   

 

              


vodoravna delilna črta