Očistimo Stražunski gozd - čistilna akcija ob dnevu živali in dnevu habitatov
vodoravna delilna črta

Stražunski mestni gozd je ujet v urbani prostor Maribora in lokalnim prebivalcem nudi možnost rekreacije v naravnem okolju. Žal pa ta dragoceni prostor ob mnogih dovoznih poteh v gozd ter ob robovih naselij onesnažujejo in njegov videz kazijo odpadki.
 
Ob mednarodnem dnevu živali in svetovnem dnevu habitatov želimo v okviru aktivnosti Izboljšajmo Maribor! skupaj s prebivalci Maribora narediti nekaj za ohranjanje Stražunskega gozda.
 
Zato vas vabimo na čistilno akcijo z naslovom NA SPREHOD, PO ODPADKE V STRAŽUN! ter – v sodelovanju z nevladnimi organizacijami – na izobraževalne aktivnosti in delavnice za otroke in starše s sprehodi po gozdni poti Netopirja Boromirja z naslovom VSE ŽIVO V STRAŽUNU.
 
Kraj: STRAŽUNSKI GOZD (iz vseh smeri)
Dan: 3. oktober 2020 (v primeru dežja 10. oktober 2020)
Čas: od 9. do 13. ure
Organizator:
Mestna občina Maribor

Kontaktna oseba:
Neva Pipan
Prevzem vrečk za odpadke:
 
  • v petek, 2. oktobra 2020:
 MČ Pobrežje, Na Trati 2, od 9. do 12. ure
 MČ Brezje, Kosovelova ulica 11, od 9. do 12. ure
 MČ Tezno, Panonska ulica 12, od 9. - 12. ure
 
  • v soboto, 3. oktobra 2020:
MČ Brezje, Kosovelova ulica 11, od 8.30 do 10. ure
 Ob gozdni jasi v Stražunu, na vstopni točki učne poti Netopir Boromir
 
 
O ČISTILNI AKCIJI IN DOGODKU NA JASI
 
Čistilna akcija bo potekala med 9. in 13. uro na celotnem območju Stražuna.

Udeleženci s seboj prinesejo vrečke za odpadke, lahko pa jih prevzamejo tudi na zgoraj omenjenih prevzemnih mestih dan prej ali na dan akcije.
 
Vsak tudi sam poskrbi za zaščitno opremo (rokavice, primerno obutev za gozd). Udeleženci samostojno pobirajo smeti in jih odlagajo/zbirajo ob treh glavnih poteh: na delih Belokranjske ulice, Tezenske ulice in ulice na Podrtem. Mesta so označena z vijoličasto črto:  
Na akciji bo prisotna delovna ekipa, ki bo na koncu odpeljala odpadke z dogovorjenih mest za odlaganje. Ves čas akcije bodo medobčinski inšpektorji opravljali krožne vožnje in nadzirali odlaganje odpadkov. Pobirali in zbirali bomo samo odpadke, najdene v Stražunu; odlaganje odpadkov od drugod ni dovoljeno.

Udeleženci akcije morajo upoštevati tudi navodila in priporočila NIJZ za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2. Akcija naj poteka spontano, brez združevanja udeležencev v večjih skupinah, v skladu z aktualnimi  priporočili NIJZ ter v smislu individualnega sprehajanja po območju (kadar koli v predlaganem časovnem intervalu).

 


vodoravna delilna črta