Mariborska umetnika Igor Orešič in Zdravko Luketič prejela prestižno priznanje
vodoravna delilna črta

Mariborčana Igor Orešič, arhitekt, mozaicist, slikar in pianist ter umetnik in slikar Zdravko Luketič, sta prejela bronasti priznanji prestižne »Socièté Académique Arts-Sciences-Lettres de France« za umetniško delo in širjenje kulture med narodi. Enaka nagrada je bila podeljena umetniškemu paru Golija - Tutta iz Kranja.
 
Pred dnevi je iz Pariza prišla razveseljiva novica, ki znova potrjuje, kako pomembno je delo slovenskih umetnikov na mednarodni ravni. Ugledna  »Socièté Académique Arts-Sciences-Lettres de France«, ki nagrade za umetniško in znanstveno udejstvovanje podeljuje že več kot stoletje,  je podelila bronasti priznanji za umetniško delo in širjenje likovne kulture med narodi, mariborskima umetnikoma : Igorju Orešiču za talni mozaik v Hiši stare trte na Lentu v Mariboru, umetniško dejavnost na več področjih in organizacijo mednarodnega sodelovanja, Zdravku Luketiču pa za likovno, umetniško delo in za širjenje kulture med narodi.
 
Posebna strokovna komisija vsako leto skrbno izbira med ustvarjalci, umetniki in izjemnimi posamezniki na različnih področjih (glasba, literatura, likovna umetnost, znanost..) in nato izbrancem podeli platinasto, zlato, srebrno, bronasto ali drugo prestižno priznanje. Posebej si naša nagrajenca lahko štejeta v čast to, da sta med redkimi nagrajenci, ki niso francoski državljani.
 
Igor Orešič, arhitekt in pianist, je bil rojen leta 1943 v Rušah. Diplomiral je na Fakulteti za arhitekturo in hkrati uspešno zaključil študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani na oddelku za klavir pri prof. Pavlu Šivicu. Kot arhitekt se je ukvarjal z projektiranjem notranje opreme in urbanizmom. Bil je član skupine arhitektov, ki je zasnovala idejne projekte za Maribor-jug. Deloval je v Mariboru, Zurichu in v New Yorku, kjer se je tudi poglobil  v umetnost izdelovanja mozaikov. Najpomembnejši njegovi deli na tem področju sta mozaik v protokolarnem objektu Brdo pri Kranju in največji talni mozaik v Sloveniji, mozaik v Hiši Stare trte v Mariboru, ki je bil tudi referenčen za pridobitev francoskega prestižnega priznanja.
Kot slikar je sodeloval v slikarskih kolonijah in razstavah v Sloveniji in v tujini. V letih 2016, 2017 in 2018 je organiziral udeležbo slovenskih delegacij umetnikov  na salonu SNBA v Caroussel du Louvre v Parizu (slovenska delegacija prejela več nagrad!), kjer je razstavljal tudi sam. Leta 2018 sta skupaj z g. Luketičem razstavljala  na svetovni razstavi »Les artistes du Monde« v Cannesu in na razstavi »Ko Kanada sreča Evropo« v Franciji.
Kot pianist se udeležuje dobrodelnih koncertov v Sloveniji in tujini, igra za družbe ob posebnih priložnostih in muzicira Mariborčanom na Poštni ulici v Mariboru.
 
Zdravko Luketič je rojen 1956. Deluje na področjih za skupno javno dobro. 2006 je končal podiplomski študij na Fakulteti za evropske in državne študije in pridobil naziv magister znanosti. Aktiven je na področju humanitarnih dobrodelnih dejavnosti kot ustanovni član Lions kluba Maribor.
Na domačo likovno sceno je stopil leta 1973, ko je obiskoval Srednjo šolo in ga je likovno ustvarjanje popolnoma prevzelo. Od tedaj je imel številne samostojne in skupinske likovne razstave doma in v tujini. Med temi: 1. kolektivna izložba likovnog stvaralaštva radnika: razstava v Beogradu, Zagrebu, Sarajevu in Slavonskem Brodu 1986, galerija Tinje, Avstrija 1996, galerija WorkArt v Grazu – Avstrija 2005, Galerija Slovenska hiša Dunaj – Avstrija 2005, galerija Benedictine Abbey v Tihanyju - Madžarska 2011, Galerija the Hungarian Cultural Center of London - 2013, mednarodni salon francoskega Državnega združenja lepih umetnosti (SNBA) Carrousel du Louvre-Paris, ART CAPITAL-LE SALON DES INDEPENANT'S v Gran Palais-Pariz, svetovna razstava SALON D,AUTOMNE v Parizu (2018), ARTEXPO New York (2019), Salon des Indépendants 2019 v Južni Koreji, …
Likovne ilustracije svojih risb in del je objavljal: v reviji Bilten – verski časopis za študente in izobražence (1978), v reviji Tretji dan (1991), v časopisu Najina pot ter v pesniški zbirki Franja Šauperla »Prgišče zrnja« (2013).
V zadnjem času se slikarsko ukvarja s transcendentalnimi temami.

Fotografije: osebni arhiv umetnikov
 
 
             


vodoravna delilna črta