Skatepark Maribor letos prejel dve nagradi
vodoravna delilna črta

Oktobra lansko leto je Maribor dobil največji in najsodobnejši Skatepark v državi.  Zunanja ureditev Skateparka in gostinski objekt, ki se nahajata v neposredni bližini OŠ Leona Štuklja, sledita ideji urbanega parka, ki ga z rolkarskim poligonom umeščamo v prostor in na ta način ustvarjamo kultivirano urbano krajino.
 
V času obstoja nove podobe je Skatepark Maribor prejel že tri nagrade:
-        Oktobra 2019:   Diplomo Mednarodnega združenja evroazijskih zvez arhitektov (IAUA) s sedežem v Moskvi, ki je član Mednarodne zveze arhitektov (UIA) na mednarodnem arhitekturnem bienalu 'Leonardo' v Minsku, Belorusiji;
-        Junija 2020:    Big SEE Architecture Award v kategoriji 'landscape and urban design' – mednarodna nagrada, ki se podeljuje v Ljubljani in zajema 19 evropskih držav. Podeljena bo oktobra 2020 v Ljubljani; Več o nagradi je dosegljivo na tem e-naslovu: https://bigsee.eu/skatepark-maribor-with-landscape-design-maribor/
-        Avgusta 2020:      German Design Award 2021 – 'special mention' v kategoriji Excellent Architecture - Urban Space and Infrastructure. Podelitev nagrade bo februarja 2021 v Nemčiji.
 
Osnovni koncept oblikovanja je skate park v parku, v zelenem.  Nove programe so arhitekti smiselno povezali, jih obravnavali kot zaključeno celoto, ki se integrira v zeleni pas – zeleno hrbtenico Radvanja.
 
Koncept deli območje na tri cone, zahodni del je rolkarski poligon, centralni del klubski prostor in vzhodni del območja predstavlja krajinska ureditev z novimi potmi v prostoru in sedali ter zasaditvijo.
 
Projekt, ki viša raven bivanja v soseski in postaja začetna točka za urejanje nove rekreacijske cone vzdolž zelenega pasu ob Pekrskem potoku, je od idejne zasnove umestitve do končne izvedbe izdelalo podjetje Arhiteza d.o.o. z arhitektkama Matejo Katrašnik in Polono Lipičnik. Tehnološka pomoč pri oblikovanju rolkarskih elementov sta bila Davor Miljkovič in Christopher Khan, ki je tudi trenutni državni prvak Slovenije v skateboardingu.
 

Avtor fotografij: Matej Lozar
 
          


vodoravna delilna črta