Natečaj za oblikovalce – Sobivanje v mestih
vodoravna delilna črta

Mariborska kolesarska mreža je objavila natečaj za oblikovanje plakata, letaka in nalepke na temo sobivanja med pešci, kolesarji in vozniki avtomobilov: sobivanje v mestih. Natečaj sofinancira MO Maribor in je del projekta Mesta po meri kolesarjev. Zmagovalna rešitev bo nagrajena s 1.000 evri.
 
Cilj natečaja je spodbujati hojo in kolesarjenje kot dva izmed glavnih elementov trajnostne mobilnosti v mestih in gonilni sili pri
1) zmanjševanju onesnaženosti zraka,
2) blaženju posledic podnebnih sprememb na okolje ter
3) spremembah potovalnih navad prebivalstva.
 
S tem, da se trudimo zgolj povečati število kolesarjev in pešcev ob obstoječi infrastrukturi, drvimo v prepad, saj konflikti že sedaj obstajajo, ob večjem številu raznovrstnih deležnikov v prometu pa bodo ti samo še večji. Rešitve problema so številčne, od optimizacije prometne infrastrukture, ki terja veliko finančnih sredstev, do spreminjanja kulture sobivanja med deležniki. Če prva zahteva velik finančni vložek, ga druga ne, zato v Mariborski kolesarski mreži menijo, da je prvi korak k izboljšanju situacije že ozaveščanje o pomembnosti kulture sobivanja.
 
Ključnega pomena je torej, da delamo na odnosu med različnimi deležniki v prometu, saj bo konfliktnih situacij, brez popravkov obstoječe infrastrukture, samo še več. Konflikti med deležniki v prometu v urbanem prostoru bodo vedno obstajali, zato se moramo potruditi, da bomo njihovo število, kakor tudi intenziteto minimalizirali.
 
Ena od rešitev opisanega problema je doseganje kulture sobivanja med različnimi uporabniki prostora v mestu. Če bomo razumeli drugega, se bomo lažje vživeli v njegovo kožo tudi takrat, ko pride do konfliktne situacije, ki je sestavni del življenja. S tem bodo doseženi strpnost, razumevanje in spoštovanje, pojmi, ki za nas opredeljujejo kulturo sobivanja.
 
Prijava je možna izključno preko e-prijavnega obrazca, ki je vstopna točka za vse udeležence natečaja SOBIVANJE V MESTIH. Sodelovanje na natečaju je brezplačno. V Ustvarjalnih smernicah najdete več o (vizualnem) namenu natečaja, Pogoje natečaja in ostale podrobnosti pa v RAZPISNI DOKUMENTACIJI. Rok za oddajo del je 31. julij 2020.
 
RAZPISNA DOKUMENTACIJA:
 

 

 

 
                                        
                                                     


vodoravna delilna črta